Sánchez: «La crisi catalana no es resoldrà ni en un any, ni en dos, ni en cinc»

El president del Govern, en una entrevista a 'El País', assenyala que «els temps en què el Govern agreujava els problemes a Catalunya s'han acabat»

undefined43924710 graf6163  par s  23 06 2018   el jefe del gobierno  pedro s 180623193944

undefined43924710 graf6163 par s 23 06 2018 el jefe del gobierno pedro s 180623193944 / Chema Moya

4
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, opina que a Catalunya “hi ha una crisi política que ha de ser resolta des de l’àmbit polític, i no des de l’àmbit judicial” i sol·licita que hi hagi de forma recíproca “voluntat de reconstruir la confiança per part del Govern de Catalunya”.

En una entrevista concedida al diari El País, el president assenyala que “els temps en què el Govern agreujava els problemes amb Catalunya van acabar. Hem d’anar pas a pas, reconstruir la confiança, la lleialtat trencada durant aquests anys de conflicte entre la Generalitat i el Govern d’Espanya”.

A més, ha afirmat que “la crisi a Catalunya no es resoldrà en un any ni en dos, ni en cinc ni en sis. Estarem davant d’una crisi que necessitarà generositat i d’esforç de totes les parts durant la pròxima dècada”.

“Aquesta és la voluntat que manifestaré al president Torra quan em reuneixi amb ell el dia 9 de juliol que ve”, diu, i afegeix que “la meva voluntat és normalitzar les relacions institucionals. En el mig termini cal abordar entre totes les forces polítiques una renovació del pacte constitucional”.

Pla Marshall

La possible proximitat a Catalunya dels polítics catalans a presó pel procés independentista li sembla a Pedro Sánchez “el més raonable” una vegada que se substanciï la instrucció.

En vista del problema de la immigració, segons l’opinió del cap de l’Executiu, “a mitjà termini cal fer un gran pla Marshall per estabilitzar democràticament, econòmicament i socialment els països d’origen. I, en el curt termini, la UE ha de regular els fluxos migratoris”.

“No hi pot haver una resposta unilateral” davant d’aquest problema, afegeix, ja que “una cosa és una crisi humanitària (com la de l’Aquarius) i una altra cosa és la política migratòria. I aquesta política migratòria ha de tenir una resposta comuna, europea”.

Eix amb París i Berlín

El president del Govern emmarca la potenciació d’un eix amb París i Berlín en la creació d’un front europeista que redueixi l’eurofòbia i opina que des d’una perspectiva històrica “sempre que França, Alemanya i Espanya han anat de la mà li ha anat bé a la UE. A mi m’agradaria també incorporar-hi Lisboa”.

Sánchez desitja que el trasllat de les restes de Francisco Franco sigui immediat ja que “una democràcia madura com la nostra, europea, no pot tenir símbols que separin els espanyols”.

Per millorar la recaptació de la Seguretat Social és indispensable que hi hagi un creixement salarial, diu el president, per a qui també cal obrir un debat per eliminar el límit a les cotitzacions a la Seguretat Social, les més altes.

Recàrrec d’impostos

“Proposàvem un recàrrec de l’impost de societats a la banca, sí. Veurem. El Ministeri d’Economia i el Ministeri d’Hisenda estan fent els números. Nosaltres tenim la intenció política. Obrirem el debat”, assevera.

Afirma que cal la derogació de la reforma laboral, “però no hi ha una majoria parlamentària per fer-ho” i creu que es pot obrir el debat sobre la prevalença en la negociació dels convenis col·lectius a nivell d’empresa o a nivell provincial.

Segons la seva opinió el perfil del candidat a presidir RTVE ha de ser el d’“una persona amb una reputació acreditada” i amb la capacitat de poder articular consensos entorn de tres objectius fonamentals: que la radiotelevisió espanyola sigui de tots els ciutadans, que ha de tenir un compromís també amb el sosteniment en el mitjà termini d’un servei fonamental com és el de la informació i que ha de ser l’expressió d’una pluralitat.

La derogació de la “llei mordassa” la supedita Pedro Sánchez al fet que en la seva tramitació parlamentària, actualment en curs, el Congrés “modifiqui els elements més perversos d’aquesta llei”, per al que creu que hi ha majoria parlamentària.

L’eutanàsia és també un dels principals compromisos per al nou president del Govern, que vol que aquesta legislatura acabi amb una llei d’eutanàsia al nostre país i que sigui reconegut com un servei per part de la sanitat pública, un servei fonamental.

El finançament de la sanitat serà una aposta de millora per part del nou Executiu i és la intenció del Govern “incentivar la inversió en la modernització de tots els aparells que es necessiten en la sanitat pública”, a més de “reconstruir molts dels drets que han estat desmantellats al llarg d’aquests últims anys, i en particular el de la sanitat pública”.

La moció de censura presentada pel seu partit que el va alçar al Govern mereix per a Sánchez la reflexió que “la lliçó al final de la política i de la vida és que els camins no estan escrits. La moció de censura ha suposat un canvi d’època en la política espanyola. Va ser un ¡ja n’hi ha prou! a la corrupció i un sí a la regeneració democràtica. Estem en un canvi d’època en la cultura política”.

Notícies relacionades

Els possibles pactes de legislatura amb Units Podem són per a Pedro Sánchez conseqüència que “tots hem fet una reflexió” i que “hem estat conscients que l’esquerra i els progressistes tenim l’oportunitat de governar el país, de transformar-lo, de modernitzar-lo per garantir la cohesió social, de resoldre el problema de la cohesió territorial i de convertir-lo en un país amb uns valors de solidaritat”.

“La reflexió que s’han fet PSOE i Units Podem és que hem d’entendre’ns, que hem de treballar per fer aquestes transformacions. En el meu ànim està poder fer-ho”, afirma el president del Govern, que creu que “és bo per a l’esquerra que hi hagi una socialdemocràcia forta a Espanya”. 

Temes:

Catalunya