LA SUCCESSIÓ DESPRÉS DE RAJOY

¿Per què Santamaría i Cospedal es porten tan malament?

x8l8quova1evzo6ttdn0p1100 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Atlas

L’última recepció del Dos de Maig a la seu de la Comunitat de Madrid ho va deixar clar: Soraya Sáenz de Santamaría i Dolores de Cospedal no es porten bé. La tibantor entre l’exvicepresidenta del Govern espanyol i la secretària general de Génova és palpable. Ni mirades, ni paraules, ni gestos, i encara menys petons; fredor absoluta.

La imatge d’una cadira entre totes dues anunciava un secret a veus: les dues dones més poderoses del PP tenen una mala relació. Les friccions es remunten a fa una dècada: cap al 2008, una des del Congrés i l’altra des de la seu del partit, totes dues lluitaven per guanyar-se la confiança de Rajoy.

El 2012, en una visita a la Santa Seu, es va produir un esbronc entre elles pel codi de vestimenta. Sis anys després, aquest mateix 2018, en la convenció nacional de Sevilla, Cospedal organitzava un àpat amb Rajoy i els barons a què Santamaría no estava convidada: se’n va assabentar quan va arribar.

Ara, amb totes dues ja com candidates a la presidència del PP, només en pot quedar una. Només hi ha un tron al PP i totes dues lluiten per ell. 

"Com que aquestes dues no es parlen..."

Notícies relacionades

Rajoy es va comprometre a no prendre partit, però va avisar que hi intervindrà si és necessari. Abans d’anunciar les seves intencions li van trucar. Quan ho va fer Santamaría, l’expresident li va dir: "Feu-ho bé". El gallec sap a què es refereix, com recorda Pilar Santos. 

Un col·laborador molt estret recorda el dia en què Rajoy li va encarregar que li transmetés un missatge a Santamaría que era tasca de Cospedal. «Digues-l’hi, tu, vinga, que com que aquestes dues no es parlen...».