EL 'CAS 3%' A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Cambra afirma al jutge que ningú no va intentar influir-lo en l'adjudicació d'unes obres

L'expresident del Port de Barcelona precisa que les licitacions passen pel consell d'administració, on hi ha l'Administració estatal

Aquest investigat també ha explicat al jutge que en cap moment no va tractar amb dirigents de CDC el presumpte pagament de comissions

zentauroepp43767710 sixte cambra180615170449

zentauroepp43767710 sixte cambra180615170449 / Tania Tapia

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ exdirector del Port de Barcelona, Sixte Cambra exdirector del Port de BarcelonaSixte Cambra, ha declarat aquest divendres davant del jutge de l’ Audiència Nacional, José de la Mata, que investiga el presumpte pagament de comissions a CDC, l’anomenat ‘cas 3%’, que ningú va intentar influir-lo perquè adjudiqués a determinades empreses obres en el dic Est i una segona obra sobre uns accessos a les instal·lacions. i que, a més, era impossible que ell afavorís algú ja que totes les licitacions passen pel consell d’administració de l’organisme, on està representada l’Entitat Portuària de l’Estat.

Cambra, que ha acudit a l’Audiència Nacional en companyia del seu advocat, Rafael Entrena, ha explicat al jutge que tot el procés d’adjudicació de les dues obres que estan sota sospita es va fer de forma correcta i que, fins i tot, es va efectuar una auditoria per cadascun dels treballs. Aquests documents han sigut aportats per la defensa de l’expresident del Port que, així mateix, ha acreditat que no va assistir a algunes de les reunions que se li atribueix amb dirigents de l’extinta CDC, al ser fora de Barcelona. Respecte a una suposada trobada amb Andreu Viloca, que va ser tresorer de Convergència, ha afirmat que no "li posa cara" i sobre unes reunions amb l’exconseller Germà Gordó ha agregat que van ser institucionals (com la preparació d’un viatge als Estats Units) i en cap d’elles no es va comentar res de pagaments de comissions. 

L’exresponsable del Port ha incidit que en les licitacions de l’entitat que ha dirigit sempre hi ha participat l’Entitat Portuària de l’Estat i que la comissió de valoració és paritària, amb la participació de dos tècnics del port barceloní i dos més de l’Administració Central. El consell d’administració era, al final, qui tenia l’última paraula. En el cas del dic Est, l’opció guanyadora no era la més ben valorada tècnicament, sinó la més econòmica, ha detallat.      

Més declaracions

El jutge ha reprès aquest divendres les declaracions pel ‘cas 3%’ i han comparegut davant d’ell no només Sixte Cambra, sinó també l’exgerent de l’empresa municipal Bimbsa, Constantí Serrallonga, ara director de la Fira, i una altra persona. Serrallonga també ha negat haver comès cap irregularitat, ha defensat la seva actuació i ha insistit que mai no va participar en l’adjudicació de cap treball.

Notícies relacionades

Les declaracions de 23 imputats que van començar dilluns d’aquesta setmana i es prolongaran fins al proper 22 de juny s’emmarquen en la investigació per presumpta trama de corrupció que, segons el jutge de la Mata, va contribuir "a posar en marxa l’estructura per finançar il·legalment" CDC.

Un finançament, explica el magistrat a la interlocutòria de citació, que s’hauria produït "de forma encoberta mitjançant donacions a fundacions lligades al partit (Catdem i Fòrum Barcelona), en connivència amb empresaris i altres càrrecs d’índole política, alterant tota mena de concurs públics, amb la finalitat de dirigir-los cap a empreses que, al seu torn, col·laboraven amb donacions al partit".