Anar al contingut

SENTÈNCIES DEL 2017

Màxim Huerta va ser condemnat per defraudar a Hisenda 218.322 euros

El ministre de Cultura va deduir-se com a despeses per activitat artística injustificada un total de 148.702 euros

El Periódico

Màxim Huerta va ser condemnat per defraudar a Hisenda 218.322 euros

Paco Campos

El ministre de Cultura i Esport, Màxim Huerta, va ser condemnat el 2017 per frau fiscal en els exercicis 2006, 2007 i 2008 quan col·laborava en ‘El programa de Ana Rosa’, segons dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) dictades el 2017 i que aquest dimecres ha revelat ‘El Confidencial’. En total, va defraudar a Hisenda 218.322 euros.

La inspecció del fisc va concloure el 2012 que en els tres exercicis esmentats Huerta va facturar 798.521 euros a través de la societat Almaximo Profesionales de la Imagen SL, de la qual era l’únic accionista i administrador des del gener del 2006 i que va liquidar a finals del 2016.

Segons Hisenda, l’ara ministre va deduir-se com a despeses per activitat artística injustificada un total de 148.702 euros, cosa que equival a un frau de 218.322 euros. Aquesta irregularitat el va portar a ser condemnat a pagar 365.938 euros en total, inclòs un recàrrec del 50% de multa i els interessos de demora. A més, va haver de pagar els costos dels dos judicis que es van celebrar al TSJC, que van ascendir a 4.840 euros.

Impost erroni

Les sentències del TSJC remarquen que el presentador va utilitzar la seva empresa per pagar menys impostos, ja que l’impost de societats tributa al 25% mentre que si hagués declarat els seus ingressos a través de l’IRPF el tipus marginal puja fins al 48%. Així, Huerta carregava les seves despeses a l’empresa per deduir-se-les, i després se n’assignava una quantitat anual, que era la que tributava a l’IRPF a uns tipus més baixos que si hagués tributat per tots els ingressos.

"La societat ha realitzat tasques accessòries consistents en l’emissió de les factures i gestió del cobrament i ha efectuat pagaments, i una part important corresponen a despeses alienes a l’activitat, que no afegeixen valor a l’activitat personalíssima del soci, que no assumeix riscos ni aporta actius rellevants. A més, la societat només disposa com a immobilitzat material d’un immoble vivenda situat a Alacant, aliè a l’activitat que té lloc a Madrid", assenyalen les interlocutòries.

"Conducta voluntària i culpable"

L’alt tribunal estima, així mateix, que la conducta de l’avui ministre "no pot ser qualificada sinó de voluntària i culpable" i destaca que no es pot "apreciar bona fe en la seva actuació en ordre al compliment de les seves obligacions fiscals".

En declaracions a ‘El Confidencial’, el ministre de Cultura ha destacat que està "al corrent" de totes les seves obligacions tributàries "des de ja fa uns quants anys".  Fonts de la presidència del Govern han assenyalat a EL PERIÓDICO que es posaran en contacte immediatament amb Huerta i que esperen "aclarir la situació al llarg del dia".