PRIMER CONSELL DE MINISTRES

Sánchez aborda amb el seu gabinet el full de ruta que s'ha de seguir a Catalunya

Les prioritats són una cita amb Torra abans de l'estiu i revisar els recursos a lleis del Parlament

El Govern començarà a perfilar projectes socials urgents, com la llei d'igualtat salarial

undefined43644438 graf4946  madrid  espa a   07 06 2018   los nuevos ministros180607183300

undefined43644438 graf4946 madrid espa a 07 06 2018 los nuevos ministros180607183300 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Arriba la primera reunió del Consell dels Ministres i les Ministres de l’‘era Sánchez’. La manera a abordar la crisi amb Catalunya i els primers gestos en matèria territorial, les mesures socials més urgents que s’han d’adoptar i els missatges d’estabilitat econòmica que es pretenen llançar immediatament a les autoritats europees seran sobre la taula que Pedro Sánchez compartirà amb el seu gabinet. Els mateixos que aquest dijous van prometre el seu càrrec davant del cap de l’Estat i que, hores després, van protagonitzar actes d’intercanvi de carteres amb els ministres populars sortints.

Un dels objectius de la cita de l’acabat d’estrenar Executiu serà començar a perfilar el full de ruta a seguir amb el Govern. Des de la Moncloa s’apunta a la recuperació de fòrums de diàleg bilateral ara dorments, l’estudi de les lleis socials catalanes recorregudes en el Constitucional on el Govern central podria fer marxa enrere i la preparació d’una cita amb el president, Quim Torra, "abans de l’estiu". Les mateixes fonts són conscients que els independentistes esperen alguna picada d’ullet rellevant com el final de la intervenció dels comptes catalans o la derogació del decret que facilita el canvi ràpid de residència d’una empresa. Però de moment, aquestes demandes no tenen resposta.

En el debat de la moció de censura, el ja cap de l’Executiu va suggerir que podrien recuperar-se alguns dels punts del’Estatut  pendents de decisió o desenvolupament després de la sentència del Tribunal Constitucional, encara que aquest assumpte necessitarà a més negociació en el Congrés i sembla més complex. Així mateix, és previsible que es recuperi el document amb més de 40 demandes que al seu dia va presentar l’expresident Carles Puigdemont a Mariano Rajoy i que abordava assumptes de tot tipus. La idea dels socialistes és abordar les peticions d’aquest document que puguin ser extensibles a altres autonomies, buscant el consens.

A tots els ministeris

És previsible que aquest divendres la titular de Política Territorial, Meritxell Batet, exposi algun informe de situació. I s’espera, segons fonts governamentals, que sigui el mateix Sánchez el que aprofiti l’ocasió per marcar els eixos de la que pretén que sigui la seva política amb l’Administració catalana i que el seu discurs sigui absorbit per tots els ministeris que poden veure’s afectats. Sense excepció.

Entre les prioritats del president hi ha la ja esmentada reunió amb Torra (i una altra de similar, també ben aviat, amb Iñigo Urkullu), que anirà acompanyat de contactes de Sánchez amb altres presidents autonòmics, a més de la ronda oficial de trucades, a tall de primer contacte, que la ministra Batet farà en les pròximes hores. Se sospesa també la convocatòria a mitjà termini d’una Conferència de Presidents.

L’agenda social

Juntament amb la crisi territorial, les iniciatives socials, especialment les que incumbeixen la igualtat, són l’altre gran repte del Govern. El Consell de Ministres començarà a estudiar algunes de les propostes a les quals s’ha compromès Sánchez en aquest camp, com una llei d’igualtat salarial, que inclourà sancions a les empreses que paguin menys a dones que a homes, i una altra d’igualtat d’accés a l’ocupació.

Notícies relacionades

La primera mesura que els socialistes defensaran en el Congrés després d’assolir el Govern és significativa: una proposició per formar els jutges en igualtat, segons va explicar la nova portaveu, Adriana Lastra, que substitueix Margarita Robles, ara ministra de Defensa. El PSOE va registrar aquesta iniciativa dies abans de la polèmica sentència sobre ‘La manada’. De moment, té el recolzament de Podem, malgrat que el seu líder, Pablo Iglesias, es va revoltar aquest dijous contra Sánchez. El mandat del nou president, va augurar Iglesias, "probablement serà un calvari".

Sobre la taula del gabinet també hi ha els més de 60 vets que Rajoy va presentar a les lleis de la llavors oposició amb l’argument que implicaven canvis pressupostaris. Aquí s’inclouen iniciatives com la supressió de taxes judicials, la pujada de pensions i la universalització de l’assistència sanitària. Sánchez vol reactivar-les.