RELLEU A LA MONCLOA

Els 19 ministres catalans des de Suárez fins a Sánchez

Tots els governs de la democràcia han tingut algun membre català

75 catalans han ocupat una o diverses carteres des del 1821

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico / Rafa Julve

Pedro Sánchez ha mantingut la tradició que tot Govern central sempre ha tingut algun ministre català amb la inclusió en el seu Gabinet de Josep Borrell i Meritxell Batet. Amb aquests nous noms ja són 19 els ministres catalans des del Governd’Adolfo Suárez  del 1977. Si ens remuntem més enrere, passant per les dues repúbliques i fins i tot pel franquisme, 75 catalans han ocupat una o diverses carteres des del 1821, quan Ramon Feliu va ser ministred’Ultramar

MINISTRES CATALANS AMB SÁNCHEZ

MERITXELL BATET. Barcelona, 1973. Ministra de Política Territorial des del juny del 2018.

De la primera meitat del segle XX són especialment coneguts el conservador Francesc Cambó i els republicans Jaume Carner i Lluís Companys, aquests dos últims, en l’Executiu de Manuel Azaña. El primer va ser ministre de Foment el 1918 i d’Hisenda entre el 1921 i el 1922. El segon va portar la cartera d’Hisenda del desembre del 1931 al juny del 1933, mentre que el tercer, abans de ser president de la Generalitat i després de ser-ho del Parlament, va ser el titular del Ministeri de Marina entre el juny i el setembre del 1933.

Laureano López Rodó a Afers Exteriors, Eduardo Aunós a Justícia i Joaquín Planell a Indústria van ser tres dels ministres catalans durant el franquisme, i Landelino Lavilla en va agafar el relleu després de la mort del dictador com a titular de Justícia en l’Executiud’Adolfo Suárez, que va tenir dos membres catalans més (Joan Rovira i Eduard Punset). Leopoldo Calvo Sotelo va sumar a aquesta llista Federico Mayor Zaragoza.

MINISTRES CATALANS AMB CALVO SOTELO I SUÁREZ

LANDELINO LAVILLA. Lleida, 1934. Ministre de Justícia des del 4 de juliol del 1977 fins al 6 d’abril del 1979.

Implantada ja plenament la democràcia, tots els presidents van mantenir la 'quota catalana’, que va arribar al punt més alt quan Felipe González va nomenarNarcís Serra vicepresident, càrrec que va exercir del 1991 al 1995. Durant els 13 anys de l’era González hi va haver cinc ministres catalans, tots, homes. Tres van arribar a coincidir en el mateix Executiu (Serra amb Ernest Lluch i Joan Majó, i Serra amb Jordi Solé Tura i Josep Borrell).

MINISTRES CATALANS AMB GONZÁLEZ

NARCÍS SERRA. Barcelona, 1943. Ministre de Defensa del 1982 al 1991 i vicepresident del Govern del març del 1991 al juliol del 1995.

José María Aznar va nomenar en vuit anys tres ministres catalans, i dos van coincidir (Josep Piqué amb Anna Birulés). Aquesta última va ser la primera dona catalana que va dirigir un ministeri, a la qual va seguir Julia García Valdecasas en els últims mesos de la majoria absoluta del PP.

MINISTRES CATALANS AMB AZNAR

JOSEP PIQUÉ. Vilanova i la Geltrú, 1955. Ministre d’Indústria del maig del 1996 a l’abril del 2000. Ministre d’Exteriors de l’abril del 2000 al juliol del 2002. Ministre de Ciència i Tecnologia del juliol del 2002 al setembre del 2003.

Notícies relacionades

En els seus gairebé vuit anys de mandat, José Luis Rodríguez Zapatero va designar quatre ministres catalans, entre els quals, Carme Chacón, la primera dona que va dirigir el Ministeri de Defensa. Amb ella van coincidir en l’Executiu primer Joan Clos i després Celestino Corbacho.

MINISTRES CATALANS AMB ZAPATERO

JOSÉ MONTILLA. Iznájar (Còrdova), 1955. Ministre d’Indústria, Turisme i Comerç de l’abril del 2004 al setembre del 2006.

Ja en la seva primera etapa com a president, Mariano Rajoy va entregar la carterad’Interior  a Jorge Fernández Díaz, que, malgrat la seva procedència o potser a causa d’això, va acabar convertint-se en el membre de l’Executiu que ha tingut més topades amb la Generalitat. En els seus primers quatre anys, més un en funcions, només José Manuel García-Margallo el va igualar en atacs a l’independentisme, però la difusió pública de les seves converses amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonsol’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso va acabar per situar el cap de llista popular per Barcelona com el més odiat pels sobiranistes i part dels que no ho són. Reprovat pel Congrés, Rajoy va prescindir de Fernández Díaz per a la segona legislatura i l’única quota catalana en el Gabinet que acaba de ser deposat era Dolors Montserrat.

MINISTRES CATALANS AMB RAJOY

JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ. Ministre de l’Interior des del desembre del 2011 fins al novembre del 2016.