TRASPÀS DE PODERS

Batet assumeix amb "vertigen" la responsabilitat de gestionar la crisi amb Catalunya

La nova ministra de Política Territorial advoca pel diàleg i per assumir la diversitat com un tresor

"No ens podem conformar i pensar en Espanya com una juxtaposició de territoris", apunta

undefined43646599 madrid   07 06 18  toma de posesion de las carteras de los m180607160251

undefined43646599 madrid 07 06 18 toma de posesion de las carteras de los m180607160251 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Va ser la ja exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría que li va entregar la seva nova cartera a la catalana Meritxell Batet. Serà a partir d’ara la ministra de Política Territorial i Funció Pública, això mateix, qui haurà de portar sobre la seva esquena la crisi derivada del sobiranisme català, la més gran que ha viscut l’Estat en democràcia. Sabent això, va començar la seva etapa ministerial amb humilitat, admetent que la situació li fa venir "vertigen". No és per a menys. I marcant com a prioritat "la recuperació de la paraula amb Catalunya", perquè és imprescindible. A més, va remarcar que intentarà que la societat espanyola visqui la diversitat dels territoris com "una riquesa i un tresor".

Aquests objectius, que en un altre temps es podrien haver considerat meres generalitats actualment és posar-se el llistó amunt. Després de la confrontació que han viscut l’Estat i Catalunya en aquests anys i la gèlida o gairebé nul·la relació dels dos governs; amb un 1-O marcat en vermell als calendaris polític, judicial i social; una declaració unilateral d’independència (o una cosa similar) i un 155 desplegat sobre l’administració catalana, sumat a un nombrós grup de polítics empresonats, fugits o a l’espera de judici, qualsevol pas serà difícil.

Notícies relacionades

Tot i així, Batet va dir que ho intentarà. Que no caurà en el conformisme ni en visions simplistes. "No ens podem conformar i pensar en Espanya com una juxtaposició de territoris, perquè parlar de territoris és parlar de persones, respecte i convivència i els poders públics han de garantir i potenciar en la mesura possible aquesta convivència", va assenyalar.

En presència del líder del PSC, Miquel Iceta; de l’excomissari de la UE Joaquín Almunia i d’exministres com Francisco Caamaño i Jordi Sevilla i, el més important per a ella i per a qui va tenir unes afectuoses paraules en català, la seva mare i les seves filles, la dirigent socialista va agrair la confiança que Pedro Sánchez ha dipositat en ella al donar-li un càrrec transcendental, va dir, per a Espanya en general. Va prometre escoltar, dialogar i consensuar. Batet també treballarà, segons va explicar, per dignificar la feina dels funcionaris (l’altra part de la seva cartera) i que es reconegui la seva vocació de servei públic.