TRASPÀS DE PODERS

Calvo elogia Santamaría i s'imposa "reduir les desigualtats"

"Et tinc en alta estima personal i intel·lectual", diu a la seva antecessora la nova vicepresidenta

La també ministra d'Igualtat es compromet a treballar amb "passió devastadora"

odzsktiknjgsoj8b8v0if31100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El primer que ha dit Carmen Calvo, la nova vicepresidenta, durant la presa de possessió del seu càrrec ha sigut: "Un Govern surt i un altre entra". Després ha volgut tenir una menció especial per a Soraya Sáenz de Santamaría, la seva antecessora, amb qui va negociar la tardor passada l’aplicació del’article 155 de la Constitució a Catalunya. "Hem treballat juntes en qüestions delicades. Et tinc en alta estima personal i intel·lectual", ha dit Calvo a l’antiga número dos de l’Executiu, present en la cerimònia, celebrada a la Moncloa.

Allà també hi havia alguns ministres, com el d’Afers Exteriors, Josep Borrell; el d’Agricultura, Luis Planas, i la de Sanitat, Carmen Montón. Però escassos mitjans. A diferència de les preses de possessió de vicepresidents anteriors, la Moncloa ha decidit recórrer al plasma, a causa de "les reduïdes dimensions de la sala" on ha tingut lloc l’acte.    

Calvo, també ministra d’Igualtat, un ministeri recuperat per Pedro Sánchez dins d’un Govern en què les dones són majoria (11 d’un total de 18, comptant el president), ha explicat quins seran els objectius principals del seu mandat. "Aquest Govern està fet per reduir les desigualtats i combatre la gran desigualtat, la d’homes i dones", ha assenyalat la dirigent andalusa. Les paraules que vol que defineixin la seva gestió, ha continuat, són "rigor", "punt d’honor" i "passió", que és "una força devastadora".

La vicepresidenta, finalment, ha assenyalat que l’Executiu socialista pretén "treballar i donar respostes, però també escoltar". En una línia similar a l’expressada per Sánchez el dia anterior, quan va assenyalar que el seu Gabinet seria el "fidel reflex del millor de la societat espanyola", Calvo ha conclòs: "La política torna a la política i la política s’assembla a la vida. Res no serà més natural que això". I per acabar: "Soraya, sort."

Fora de "la bombolla"

Notícies relacionades

Després, en conversa informal, ha tornat a tenir bones paraules per a Santamaría. "El traspàs de poders ha sigut impecable i elegant. Tot han sigut facilitats", ha dit.

Un dels principals missatges d’aquest Govern, començant pel mateix Sánchez, és el de trepitjar "el carrer” sempre, no desconnectar-se’n. Calvo ha incidit en aquesta idea després del traspàs. "No podem ficar-nos en una bombolla", ha assenyalat la vicepresidenta, responsable de fer servir per primera vegada, durant la presa de possessió duta a terme aquest matí davant del Rei, l’expressió "Consell de les Ministres i els Ministres". La utilització d’aquestes paraules no estava preparada, no apareixia al paper que han llegit. I Sánchez, ha explicat Calvo, no ho sabia.