Toni Albà, a judici pels seus tuits sobre jutges, policies i guàrdies civils

El titular del Jutjat d'Instrucció número 5 de Vilanova i la Geltrú considera que superen els límits de la llibertat d'expressió

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Barcelona

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció 5 de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) ha conclòs la investigació contra l’humorista Toni Albà i considera que hi ha indicis racionals de la comissió d’un presumpte delicte d’injúries contra la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, i contra fiscals i policies amb comentaris a Twitter a causa de la seva "potència ofensiva".

Segons una interlocutòria, recollida per Europa Press, el jutge conclou la instrucció del cas i trasllada a les parts acusadores perquè decideixin si formulen acusació o demanen el sobreseïment, o si demanen de manera excepcional alguna diligència complementària.

En el seu escrit, el jutge relata que Toni Albà, entre el 3 d’octubre del 2017 i el 24 de febrer del 2018, va publicar diversos comentaris al seu perfil de Twitter presumptament injuriosos contra els cossos i les forces de seguretat, el Ministeri Fiscal i l’Administració de Justícia.

Amenaça de detenció

Entre altres comentaris, Albà va afirmar: ‘Li agrada tant la merda a la Carmen, que la Carmen llepa la merda a gust. I li diu la seva mare: Llepa-la... (Lámela...) ¡Llepa la merda i et quedaràs a gust!' i 'Atropellar ciutadans ho fa l’islàmic i l’hispànic'.

Altres apunts en aquesta xarxa social van ser 'Digueu-me 'spoilejador', però aquests són els primers que hauríem de detenir quan proclamem la república. Serviran d’intercanvi de presos’, i referir-se al Tribunal Constitucional (TC) com 'Tonto-cul, empassa-caques i toca-collons'.

El Codi Penal tipifica el delicte d’injúries com una acció que lesiona la dignitat d’una altra persona, menyscaba la seva fama o atempta contra la seva pròpia estimació, i veu una modalitat agreujada quan es fa per mitjà de publicitat, recorda la interlocutòria.

El jutge considera que les manifestacions d’Albà tenen "prou potència ofensiva per afectar l’honra i el crèdit de les persones i institucions ofeses" i recull que referir-se als policies com a 'banda de terrorisme d’estat’ o 'feixistes uniformats’ és clarament ofensiu.

Albà ja va declarar davant del jutge d’instrucció i va defensar que les seves afirmacions s’emmarquen en la llibertat d’expressió, "un dret fonamental que no es pot coartar de cap manera", però ara el jutge l’avisa que aquest dret no és omnímode ni absolut.

"Insults denigrants"

De fet, critica l’"absoluta desmesura" de les expressions del còmic a l’hora de criticar o expressar opinions, ja que ha recorregut a qualificatius i insults denigrants i gratuïts, considera el jutge.

"Sense cap dubte, l’investigat podria haver expressat la seva opinió i la seva crítica, fins i tot de manera dura o incòmoda per a les persones que no opinessin com ell, sense necessitat de recórrer a expressions clarament insultants, vexatòries i denigrants", reflexiona.

El jutge, a més, apunta que segons va declarar Albà, la seva intenció era fer rimes i jocs de paraules com a parodies, no tant expressar la seva opinió, però que independentment de quin fos l’objectiu, "ni la llibertat d’expressió ni el dret a fer paròdia de l’investigat emparen el dret a l’insult desmesurat i desproporcionat".

Notícies relacionades

La investigació judicial a Toni Albà parteix d’un ofici de la Policia Nacional en el qual va posar de manifest diversos comentaris suposadament injuriosos, al qual es van sumar una denúncia de l’Associació Professional i Independent de Fiscals, unes diligències de la Fiscalia de Barcelona i un segon ofici policial.