RESPOSTA A L'EXPRESIDENT

El PP gira l'esquena a Aznar

Els dirigents del partit, amb Rajoy al capdavant, responen al seu mentor que el centredreta «no s'ha de reconstruir»

zentauroepp43620090 madrid  05 06 18  politica  comit  ejecutivo partido popular180605130919

zentauroepp43620090 madrid 05 06 18 politica comit ejecutivo partido popular180605130919 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

No estava previst que Mariano Rajoy parlés en públic aquest dimarts, però ho va fer. I ben primerenc. No va voler deixar que les tertúlies del matí versessin sobre les pulles que li havia llançat la nit anterior el seu mentor, José María Aznar. Unes hores després que el dirigent gallec anunciés la seva sortida de la presidència del PP, Aznar va parlar en la presentació d’un llibre i es va oferir a recompondre elcentredreta espanyol després d’assegurar que no se sent “representat” per cap partit. Tampoc pel PP. “El centredreta no s’ha de reconstruir [...] El partit de centredreta és el PP, que té 137 escons, més de 50 que el segon partit, que no és de centredreta”, el va corregir Rajoy als micròfons de la Cope.

La línia marcada pel cap de l’Executiu censurat la setmana passada va ser secundada pocs minuts després pel número tres del PP, Fernando Martínez Maillo, i més tard per la secretària general, María Dolores Cospedal, i a mig matí pel líder dels conservadors al País Basc, Alfonso Alonso, i la cap dels populars valencians, Isabel Bonig...L’actual direcció del PP va voler deixar clar a Aznar que s’equivoca. Que no és el moment. Que el seu temps ha passat. “Fa molt temps que no entenem Aznar quan parla”, va assegurar Maillo. El coordinador general va lamentar que no respectés el moment i que enterbolís el dia de l’adeu del polític gallec. “Ahir [per dilluns] era el dia de Rajoy (...) Va ser un dia molt emotiu i no entenem això del centredreta, sincerament”, va recordar sobre el comiat en el comitè executiu.

"No hi pinta res", diu Cs

Alonso considera que la crítica d’Aznar es deu que “s’ha allunyat molt de la realitat del PP” i que “no està actualitzat”, perquè “ja no parla gaire amb la gent de les seus”.

Notícies relacionades

L’oferta de reconstrucció llançada pel cap de la FAES no va ser clara. No se sap si està pensant en una plataforma, un nou partit o en què exactament. Per si de cas, els de Ciutadans, a qui ha tirat floretes en alguna ocasió els últims anys, van preferir sortir i dir que Aznar ja “no pinta res” en l’escena política.  

Davant delxoc  d’haver sigut expulsada del poder, a la dreta comencen a sorgir algunes idees per remuntar. El sempre actiu diputat José Manuel García Margallo va proposar que el PP i el partit taronja assumeixin una “reedició” de la Unió de Centre Democràtic, perquè veu “absurd” que es produeixi una “competició fratricida” al centredreta, una idea que a Gènova no van voler comentar.