PLE AL PARLAMENT

Torra adverteix Sánchez que no hi haurà rendició independentista

El president exigeix al líder del PSOE que "assumeixi riscos" amb Catalunya

Anuncia la recuperació, dijous, de les 16 lleis socials suspeses davant del TC

whatsapp-image-2018-06-06-at-114204-1

whatsapp-image-2018-06-06-at-114204-1
20180606 396715 torramo 1 1

/

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Júlia Regué / Roger Pascual

Posada de llarg delGovernalParlamentencara sota els ecos de la moció de censura i la flamant presidència del Govern dePedro Sánchez. El presidentJoaquim Torraha traçat els principals eixos que s’ha marcat l’Executiu català, en què ha advertit que no hi haurà cap renúncia al programa independentista. O “al mandat de l’1-O reafirmat en les eleccions del 21-D”, en les seves paraules. Amb tot, Torra ha demanat a Sánchez que “s’avingui a tractar amb urgència” el conflicte polític català i li ha exigit, com s’ha exigit a ell mateix, “valentia i que assumeixi riscos”. 

“Exigir la renúncia dels ideals per negociar significa, en el fons, que no volen negociar”, ha seguit Torra, amb referència a la perenne advertència de Sánchez, ara, iMariano Rajoy, abans, que qualsevol diàleg se circumscriurà dins dels límits de laConstitució.

“Nosaltres seguim”, ha apuntat el cap del Consell Executiu, “la democràcia no es rendirà, l’anhel de llibertat no es rendirà. No hem vingut a rendir-nos", ha asseverat a tall d’advertència. “Aquest és un Govern que defensa la república”, ha sentenciat.

En el torn de rèplica, Torra ha donat ja alguna pista de per on aniran els trets. Així, ha anunciat que en la reunió del Consell Executiu de dijous s’aprovaran, de nou, les 16 lleis de caràcter social que es troben ara suspeses cautelarment pel TC després de la interposició dels recursos per part del Govern de Mariano Rajoy. "Espero que un Executiu d’esquerres, com el del PSOE, no les suspengui de nou", ha dit, desafiant, el president.

Torra ha estirat l’argument per asseverar que necessita "saber què es pot esperar del PSOE; quin és el seu projecte per a Catalunya; quin el seu pensament sobre el dret a l’autodeterminació que fins a 1974 defensaven..."

Referent als eixos del Govern, el president ha posat especial èmfasi en la reversió dels "nefastos" efectes que l’aplicació de l’article 155 ha tingut a Catalunya. També en el record als presos a les presons madrilenyes. 

“Govern del llaç groc”

La líder de l’oposició, Inés Arrimadas, ha acusat Torra d’arribar a la Generalitat per "repetir els mateixos errors" que el seu antecessor, Carles Puigdemont, decidit a "dinamitar l’Estatut i la Constitució" amb el seu nou equip. Ha carregat contra el president per dissenyar un govern en què pretenia incloure més imputats que dones i ha repassat els perfils dels nous consellers. A Pere Aragonès li ha retret que lluís fa anys en un acte polític un cartell en què es podia llegir "Espanya ens roba", a Laura Borràs, que firmés el manifest Koiné i que parlés de "colonització lingüística" a Catalunya, i a Alba Vergés que "tanqués" la comissió de sanitat al juliol. "Són el govern dels del llaç per als del llaç i això no pot ser mai un govern de la Generalitat", ha etzibat.

Ha aplaudit que Torra defensés en el seu discurs el reciclatge i la substitució de les ampolles de plàstic per gots de vidre al Parlament per recordar-li que "el plàstic groc també contamina" i l’ha instat a "eliminar-lo". També li ha reclamat que despengi la pancarta a favor de l’alliberament dels polítics presos del Palau de la Generalitat.

I és que, per a Arrimadas, el pla del nou Govern de Quim Torra es resumeix en "victimisme" i "confrontació": "Ha promès a la seva gent un Estat propi en forma de república i els donarà un CDR en forma de Govern, dirigit només als que portin un llaç groc", ha dit com a retret al president.

Miquel Iceta ha recollit el testimoni d’Arrimadas i ha assenyalat: “Espero que no es compleixin els temors expressats” per la líder de l’oposició. Lluny de la bel·licositat de Cs i deixant clar que no li demanava que renunciés a les seves conviccions, el primer secretari del PSC ha coincidit amb ells a reclamar-li que faci una política que “els que no portem el llaç groc ens sentim representats”. I li ha plantejat la pregunta del milió: “Què és fer república”. En aquesta línia, Iceta l’ha instat en diverses ocasions que si vol canviar les regles del joc no valen processos participatius sinó que ha de comptar amb dos terços del Parlament, els que són necessaris per poder canviar l’Estatut. Mentre no tinguin aquesta majoria àmplia, els socialistes recomanen a Torra explorar la millora del finançament, les lleis recorregudes davant del TC o demandes pendents plantejades al seu dia a Mariano Rajoy per Artur Mas i Carles Puigdemont.

Xavier Domènech ha volgut destacar com “canvia l’horitzó el canvi de govern a Espanya”. I ha instat els partits catalans que ho han fet possible a sortir dels bloc per poder treballar junts en el Parlament. “¿El que és bo per a Espanya no ho és per a Catalunya?”.

PosantElsa Artadii la republicana Teresa Jordà com a paradigmes s’ha preguntat quin tipus de política farà el nou Executiu. “¿Neoliberal o progressista?”. El líder de Catalunya En Comú Podem ha aprofitat per desitjar a Ester Capella i Teresa Jordà, amb qui va coincidir en el Congrés, molta sort, en una nova picada d’ullet a ERC, abans d’estendre la mà a la col·laboració.

La CUP li retreu el seu "acatament"

Notícies relacionades

La cupaire Natàlia Sànchez ha retret a Torra que formi un Govern "netament autonomista" i de caràcter "neoliberal" que "acata" el marc legal espanyol i gestiona "les engrunes de l’autonomia", quan Catalunya "segueix sota Estat d’excepció d’un règim inquisitorial" amb les finances de la Generalitat "intervingudes". "Ni govern restituït ni efectiu, això és un govern que acata", ha assegurat, i ha afegit que "no van pel bon camí, al contrari" si volen un Executiu avalat per 70 diputats.

En el seu torn de rèplica, el president ha assenyalat que li "desagrada profundament" que creguin que és un Govern "autonomista" i que, si fos així, així "ell no en seria el president".