EXECUTIU SOCIALISTA

Un Govern "obert"

Sánchez barreja al seu equip independents de prestigi i experimentats dirigents socialistes

El seu Gabinet trasllada clars senyals d'ideologia progressista però també fa picades d'ullet al centre

undefined43637232 madrid   06 06 18   pedro s nchez  presidente del gobierno  180606212922

undefined43637232 madrid 06 06 18 pedro s nchez presidente del gobierno 180606212922 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Fins i tot els seus crítics més ferotges dins del PSOE reconeixen el canvi. Pedro Sánchez, tantes vegades criticat per la seva presumpta falta de diàleg, la seva impulsivitat, el seu personalisme i els seus girs inesperats, està oferint la seva millor versió des que va presentar la moció de censura que va desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa.  RajoyDesprés del constant degoteig de noms dels últims dies, Sánchez va tancar aquest dimecres la composició de l’Executiu, l’hi va comunicar al Rei i va reflexionar sobre el que aquest representava. El seu Gabinet, en què per primera vegada hi haurà més dones que homes (11 davant 18, comptant el mateix líder socialista), aspira a donar un impuls "modernitzador" a Espanya i ser "un fidel reflex del millor de la seva societat".

Una de les tesis més repetides per Sánchez sobre Rajoy és que havia perdut "contacte" amb la ciutadania, que s’havia situat d’esquena als canvis socials, com si aquest país fos el mateix de fa 20 anys. Amb els seus nomenaments, el president del Govern intenta reconnectar amb aquest pols, a través de la seva inequívoca aposta per la igualtat i incloent-hi prestigiosos independents. L’equip de Sánchez també combat una altra idea, instal·lada al PSOE des de fa anys: que el partit manca de banqueta.  

Bona part dels noms de l’Executiu s’havien anat filtrant, però hi va haver sorpreses fins a l’últim moment. Poc abans que Sánchez comparegués a la Moncloa, a les set de la tarda, es va saber que el jutge Fernando Grande-Marlaska serà ministre de l’Interior. Amb aquest nomenament, unit al de Margarita Robles com a titular de Defensa (seva serà la gestió del Centre Nacional d’Intel·ligència), només quedava per aclarir qui portaria la cartera de Cultura, desapareguda en els mandats de Rajoy. Ho va anunciar el mateix Sánchez. Serà el periodista Màxim Huerta.

"Aquest és un Govern obert, proposat pel PSOE però que aspira a representar la majoria de la ciutadania", va dir el president. Un de les proves d’aquesta transversalitat es troba en Gran-Marlaska. Membre del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a proposta del PP, el magistrat representa l’espectre ideològic de centre, també integrat per la ministra d’Economia, Nadia Calviño, l’entrada de la qual al Govern ha sigut celebrada per la UE i la banca. Sánchez, que ha assolit el poder amb els vots dels independentistes catalans i de Bildu, rebat així la impressió que la seva serà una gestió amb tendències antisistema. Però a l’Executiu socialista també hi ha dirigents situats molt més a l’esquerra, com la ministra de Justícia, Dolores Delgado.

Múltiples interrogants

És arriscat aventurar quant durarà aquest Govern. L’entorn del president parla d’almenys un any. Pot ser que més. En qualsevol cas, només té assegurat el suport dels 84 escons del PSOE, perquè la resta de partits que han aixecat Sánchez a la Moncloa, d’ERC al PNB, passant per Podem i el PDECat, no l’hi posaran fàcil. I al davant tindrà una oposició duríssima del PP i Ciutadans. Sobretot dels conservadors, que insisteixen que ha arribat al poder un "judes" disposat a "vendre Espanya" als independentistes catalans i els "hereus del terrorisme". Aquest dimecres, el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, va dir que Sánchez mancava de "legitimitat democràtica".

Amb tants interrogants, té més rellevància que el president hagi atret reconeguts professionals en parcel·les alienes a la política. Per exemple, a més de Gran-Marlaska i Calviño, Pedro Duque, enginyer aeronàutic i astronauta, que s’ocuparà de la cartera de Ciència, Innovació i Universitats, també recuperada pel líder socialista. Aquest no sembla un Govern dissenyat per convocar eleccions a curt termini.

Notícies relacionades

Al costat dels independents, el president s’envolta també de dirigents amb àmplia experiència de partit: la vicepresidenta i titular d’Igualtat, Carmen Calvo; la de Treball, Magdalena Valerio; el de Foment, José Luis Ábalos; la de Política Territorial, Meritxell Batet, i la de Sanitat, Carmen Montón. L’equip es completa amb ministres de dilatada trajectòria, com Josep Borrell a Exteriors; Luis Planas a Agricultura, i Isabel Celaá a Educació, que també exercirà de portaveu del Govern.

Sánchez ha tingut fins al moment molts problemes amb la gestió dels seus equips (la meitat de la seva primera executiva va dimitir per forçar la seva sortida del PSOE), però alhora ha demostrat que té una enorme capacitat per renovar-se. "Aquest Govern vol ser un fidel reflex del millor de la societat, amb l’objectiu de servir a la seva modernització, impulsar el seu creixement, reconstruir la cohesió social i territorial feta malbé i regenerar la vida pública", va concloure el president.