EL NOU GABINET

Sánchez situa dones als càrrecs clau del Govern

Calvo serà vicepresidenta i en Economia, Hisenda, Sanitat i l'àrea territorial també hi haurà ministres

El president prioritza la solvència sobre les disputes internes per dissipar els dubtes davant de l'Executiu

undefined43614082 madrid 04 06 2018  pedro sanchez  presidente del gobierno en180605211122

undefined43614082 madrid 04 06 2018 pedro sanchez presidente del gobierno en180605211122 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els nomenaments duts a terme per Pedro Sánchez per al seu Govern transmeten senyals molt clars. El nou president, sense experiència de gestió fins al moment, busca envoltar-se de dirigents desolvència i àmplia trajectòriaper dissipar els dubtes sobre el seu mandat. A diferència del que va fer quan va donar forma al’executiva del PSOE després de recuperar el lideratge del partit, un procés en què va prioritzar la fidelitat davant altres factors, aquesta vegada Sánchez no ha valorat per sobre d’altres motius qui va recolzar o va deixar de donar suport a la seva candidatura a la secretaria general socialista. I tercer missatge: el cap de l’Executiu ha situatdones als càrrecs clau.

En la seva primera intervenció durant el debat de la moció de censura que va desallotjarMariano Rajoy de la Moncloa arran de la duríssima sentència sobre el ‘cas Gürtel’, Sánchez es va aturar en la capacitat transformadora de la vaga feminista de fa tres mesos. “Aquest país va canviar el 8 de març. I ho va fer d’una forma que va acabar projectant al món sencer la imatge d’una societat queno tolera l’existència de bretxes de gènere. També la d’una societat bel·ligerant contra la violència de gènere. Abordar en conseqüència la lluita contra ladesigualtat salariali en l’ocupació entre dones i homes serà un objectiu prioritari per al Govern”, va dir el líder del PSOE.

Sánchez ha donat mostres d’haver interioritzat aquest“objectiu prioritari”. Encara falta per conèixer qui ocuparà carteres tan importants com les de Defensa, Interior, Justícia, Educació, Treball i Agricultura (els dubtes es dissiparan dimecres), però entre els noms que ja han transcendit les dones són àmplia majoria. Començant per Carmen Calvo, que serà vicepresidenta i titular d’Igualtat, una àrea a què Sánchez, en una altra mostra del seu compromís en aquest camp, ha tornat a donar rang de ministeri. Calvo és una de les dirigents socialistes en qui el nou president dipositamés confiança. Va tenir un enorme paper tant en la negociació per a la posada en marxa de l’article 155 de la Constitucióa Catalunya com en les recents converses amb els grups parlamentaris perquè prosperés la moció. La vicepresidenta serà la segona en l’escalafó del Govern, només per sota del mateix Sánchez. La seva feina serà semblant a la que al seu dia va exercirMaría Teresa Fernández de la VegaambJosé Luis Rodríguez Zapatero, encara que continua sense estar clar qui exercirà ara de portaveu del Govern.

Els departaments econòmics també estaran dirigits per dones. La ministra d’Economia serà Nadia Calviño. Directora general de Competència ambPedro Solves, Calviño va protagonitzar després una meteòrica cursa a Brussel·les, on en l’actualitat exercia de directora de Pressupostos de la Comissió Europea. A Hisenda, la responsable serà María Jesús Montero, María Jesús Montero consellera del mateix ram en el Govern andalús. Montero no forma part del cercle més proper deSusana Díaz, rival de Sánchez en les primàries, però el seu nomenament suposa unaaposta per la integracióen l’Executiu socialista. En un altre fitxatge provinent d’una autonomia governada pel PSOE, la cartera de Sanitat estarà dirigida perCarmen Montón, una dirigent sempre lleial al secretari general, que s’ocupava d’aquesta matèria a la Generalitat valenciana.

Dos representants catalans

Notícies relacionades

Meritxell Batet, cap de llista del PSC en les últimes generals, serà la segona representant catalana en l’Executiu, amb Josep Borrell, que s’ocuparà d’Afers Exteriors. El seu departament s’encarregarà de la política autonòmica, però el seu nom oficial encara no està definit. Fonts socialistes assenyalen que la fórmula serà similar a “afers territorials”, una mostra de la importància que Sánchez vol atorgar a la crisi a Catalunya.

Del grup de ministres també en formarà partTeresa Ribera com a titular de Medi Ambient, però al PSOE es dona per fet que es veurà ampliat perMargarita Robles, fins ara portaveu parlamentària, en una cartera encara per determinar, probablement a Interior o Defensa. La seva substituta al Congrés seràAdriana Lastra, vicesecretària general i mà dreta al partit ambJosé Luis Ábalos, nou ministre de Foment.