'CAS LEZO'

Mayor Oreja nega irregularitats en la compra d'Inassa

L'exconseller de Medi Ambient assegura que el Consell de Govern es va limitar a donar el vistiplau a l'operació i recorda que Leguina ja va plantejar invertir a Llatinoamèrica

undefined10052110 madrid 04 02 2009 carlos mayor oreja durante su comparecenci180605183100

undefined10052110 madrid 04 02 2009 carlos mayor oreja durante su comparecenci180605183100 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exconseller de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid i expresident del Canal d’Isabel II, Carlos Mayor Oreja, ha assegurat al jutjat que la compra de l’empresa colombiana Inassa el 2001 es va fer conforme a la legalitat i que el Govern regional presidit per Joaquín Leguina, antecessor d’Alberto Ruiz-Gallardón, ja es va plantejar ampliar els negocis de l’empresa d’aigües per Llatinoamèrica.

Mayor Oreja ha insistit davant del jutge  de l’Audiència Nacional que instrueix la trama Lezo,trama Lezo Manuel García Castellón, que el Consell de Govern que va integrar i que estava presidit per Ruiz-Gallardón, únicament es va encarregar de donar el vistiplau a l’operació aprovada pel consell d’administració de l’empresa pública madrilenya i a la creació de Canal Extensia per a l’adquisició d’Inassa.

El magistrat instructor va acordar la citació de l’exconseller de Medi Ambient per a aquest dimarts; de l’exconseller de Presidència Manuel Cobo per a dimecres i de Ruiz-Gallardón aquest dijous, tots ells pels delictes de prevaricació i malversació de cabals públics per la compra de la filial del Canal que va costar 73 milions de dòlars.

Comissions inexistents

En la seva declaració, que s’ha prolongat prop de dues hores, ha descartat el cobrament de comissions per aquesta operació, que segons apunta la Fiscalia Anticorrupció va estar atapeïda d’"irregularitats". En aquest sentit ha precisat que no recorda els detalls de la operació perquè fa 17 anys des de la compra del 75% de la firma colombiana.

En sintonia amb el que han manifestat la resta de consellers del Canal que van declarar com a imputats, Mayor Oreja ha detallat que es va tractar de la millor opció de compra de totes les que es van estudiar i que el Govern madrileny va confiar en la proposta que se’ls havia presentat perquè prèviament ja havia passat el filtre dels tècnics i s’havia sotmès a votació.

L’expresident del Canal sí que ha exposat que quan va arribar a la presidència de l’empresa, el 2000, va encarregar un informe a una consultora perquè tenia la intenció de millorar el seu rendiment i rejovenir-la. A aquest informe s’hi va incloure el pla d’expansió per Llatinoamèrica, un projecte que, segons va recordar, ja es va temptejar en el Govern del socialista Leguina, antecessor de Gallardón a la presidència de la Comunitat de Madrid.

Sobre això ha precisat que ja llavors es va estudiar la possibilitatd’ampliar  el negoci a Sud-amèrica i que la seva intenció era operar a través de l’empresa Hidroser, creada abans que arribés ell a la presidència del Canal, segons les mateixes fonts

Risc normal

Notícies relacionades

Preguntat pel magistrat sobre si no li semblava una mica  arriscada aquesta inversió a Colòmbia, Mayor Oreja ha assegurat que aquell any el primer inversor del país llatinoamericà eren els EUA seguitsd’Espanya, i per això ha negat aquest temor.

L’exconseller ha contestat les preguntes formulades per totes les parts, tot i que ha matisat que va tenir accés al sumari del cas el mes d’abril passat, quan el jutge el va imputar en la causa, i per això hi havia detalls que desconeixia fins al moment.