EL FUTUR DEL PARTIT POPULAR

"No és un dia per postular-se"

Ni Feijóo ni Cospedal ni Santamaría han dit res que pogués interpretar-se com un senyal que volen succeir Rajoy

Els militants del PP votaran per primera vegada en un congrés extraordinari per elegir el futur líder del partit

zentauroepp43619861 madrid  05 06 18  politica  comit  ejecutivo partido popular180605124151

zentauroepp43619861 madrid 05 06 18 politica comit ejecutivo partido popular180605124151 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Iolanda Mármol

Mariano Rajoy va aixecar aquest dimarts acta de defunció del ‘marianisme' i els dirigents del PP el van acomiadar amb llàgrimes, paraules boniques i anècdotes. Quan el polític gallec va acabar la intervenció en la qual va anunciar que se’n va perquè és el més convenient per a tothom, Espanya inclosa, una trentena de dirigents del partit van voler prendre la paraula. Aquesta part de l’acte, ja tancat per a la premsa, s’ha pogut reconstruir parlant amb uns i altres. I tots ells coincideixen que cap dels que van alçar la veu es van permetre dir res que es pogués interpretar com que s’estaven oferint per succeir Rajoy o estaven apostant per un o un altre candidat. “No és un dia per postular-se”, van admetre alguns dels quals no són a les travesses.

Sí que continuen estant a totes les càbales tres persones: el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo; la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Els assistents van estar molt atents al que van dir i no hi va haver picades d’ullet ambigües per part seva. Feijóo, que molts en el partit veuen com el relleu natural de l’excap de l’Executiu, es va emocionar tant que gairebé no li sortien les paraules. “No tenia pensat parlar”, va dir amb la veu entretallada abans de remarcar “la grandesa política i humana” de Rajoy.

L’exvicepresidenta va parlar en representació de l’últim Govern del PP i va agrair que el cap no hagués posat els ministres “en cap compromís”. “Els nostres errors els ha assumit com a propis. És la persona més honrada del PP”,va declarar.  

Cospedal va remarcar com el polític gallec ha vetllat per la “unitat” i la “independència” del partit des del 2004. “Ara s’obre una nova etapa i el partit estarà a l’altura de les circumstàncies”, va afirmar com un avís a navegants.

Militants del PP, a votar per primera vegada

Dilluns vinent es reunirà la junta directiva nacional que serà l’encarregada de convocar el congrés extraordinari nacional.  A partir d’aquell dia els que vulguin fer un pas al davant ho podran fer. Aquesta vegada, i després del canvi als estatuts de l’any passat, els militants del PP votaran per primera vegada. En la primera volta votaran els afiliats inscrits i passaran a la segona volta els que aconsegueixin més del 10% dels vots. En aquesta segona volta seran els compromissaris elegits també a través d’urnes els que finalment elegiran al congrés el president del PP.

Però aquest dimarts no era dia de candidats, només de lloes a Rajoy. Al sortir del conclave, ja davant les càmeres, Feijóo es va negar a respondre si està disposat a fer el pas per substituir-lo. Encara que això és impossible, va advertir l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz. “Tenim molta experiència política i sabrem trobar no el substitut, sinó el successor, perquè Rajoy no té substitut”,va destacar.

Molts van parlar de l’habitual “nova etapa”, entre ells el dirigent madrileny Pablo Casado que, fins que la muntanya russa es va posar en marxa en les últimes setmanes i el va sacsejar amb una carrera aprovada a hipervelocitat galàctica, sonava com a candidat a ajuntament i comunitat, segons el dia. “S’obre una nova etapa en el PP. Hem de reconnectar amb els espanyols i canviar com més aviat millor el Govern”, va opinar.

"Anímicament tocats"

Notícies relacionades

El president del PP català, Xavier García Albiol, va admetre que estan “anímicament tocats” perquè la sortida de Rajoy ha sigut especialment “emotiva”.

Gairebé tots van reconèixer obertament que la decisió els va agafar per sorpresa, però que al PP “hi ha planter” per pilotar la renovació del partit. El millor resum, potser el de Fernández Díaz. “Tinc una gran estima per Feijóo i per altres persones. Afortunadament planter en tenim, no ens falta banqueta al PP”, va dir i es va entendre que era un símil futbolístic i no judicial.