ACTE REIVINDICATIU A PALAU

Torra promet treballar per la independència mentre decau el 155

La presa de possessió del Govern es converteix en un homenatge a presos i fugits

El 'president' acusa l'Estat d'haver donat un "cop a la democràcia"

zentauroepp43584216 b01 barcelona 02 06 2018 el presidente de la generalitat180602123946 / Toni Albir

zentauroepp43584216 b01  barcelona  02 06 2018   el presidente de la generalitat180602123946
fcasals43585024 politica toma de posesi n del nou govern al palau de la gene180602133602

/

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat la presa de possessió dels membres del Govern per avisar dels objectius del seu Executiu. En un acte que suposa el final del vigor de l’article 155, i mentre oferia a Pedro Sánchez una negociació “de govern a govern”, Torra es comprometia a “avançar d’acord amb el referèndum de l’1 d’octubre”, i a treballar per “un Estat independent en forma de república”.

La presa de possessió dels nous ‘consellers’ de la Generalitat s’ha convertit en un acte d’homenatge als membres de l’anterior Govern presos i desplaçats a l’estranger. Després de transigir en el nomenament de persones sense màcula judicial, com li exigia el Govern espanyol per aixecar l’article 155, el ‘president’ Quim Torra i els seus assessors han volgut organitzar una última cerimònia de desgreuge als perjudicats.

Lluny de la sobrietat de la presa de possessió de Torra, que amb prou feines va durar tres minuts, l’acte d’aquest dissabte ha tingut de nou per escenari el fastuós saló Sant Jordi del Palau. Els familiars dels presos han pres el protagonisme des del principi. En un espai decorat amb llaços grocs en record dels absents, la filla de Lluís Puig, la germana de Toni Comín i les dones de Jordi Turull i Josep Rull han llegit cartes dels seus familiars en les quals explicaven per què assumien el seu relleu en els Departaments del Govern que van ocupar fins a l’octubre. Tots ells han subratllat que consideraven que l’objectiu de la restitució s’havia complert, i han posat en dubte el funcionament de la democràcia espanyola.

Torra, Torrent i els nous 'consellers’, en l’acte de presa de possessió / JORDI COTREU foc pels queixals

Després han pres possessió del càrrec els nous membres del Govern. Tots ho han fet utilitzant la mateixa fórmula: prometent, a petició de Torra, “complir fidelment d’acord amb la llei, al servei de Catalunya i amb lleialtat al president” les seves comeses. El vicepresident i ‘conseller’ d’Economia, Pere Aragonès, i la ‘consellera’ de Presidència i portaveu Elsa Artadi són els caps visibles de l’Executiu.

Notícies relacionades

Torra ha finalitzat l’acte amb un discurs que semblava escrit des de Waterloo, on ha fixat la seva residència el seu antecessor i mentor Carles Puigdemont. El nou ‘president’ ha afirmat que l’anterior Govern va caure mitjançant “un cop contra la democràcia”.“Vosaltres, familiars i amics, pagueu el preu de la repressió de l’Estat. Els presos i exiliats són un far d’aquest Govern i d’una majoria del poble de Catalunya”, ha afegit.

Després de recordar en diverses ocasions la jornada de l’1 d’octubre, Torra ha assegurat que té “un mandat republicà que s’ha de complir” i que “la república serà la casa de tots”. I s’ha acomiadat amb un “visca Catalunya lliure”. Aquest crit tancava l’acte de presa de possessió del nou Executiu català. La intervenció de la Generalitat en mans del Govern espanyol, en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, ja és història.