Rivera demana a Rajoy que dimiteixi i li ofereix pactar eleccions a mitjà termini

El líder de Cs acusa Sánchez de voler formar un «govern Frankenstein de la mà de Torra i Bildu»

Sánchez revela que Ciutadans no vol anar a les urnes ara, sinó quan el PP estigui «desestabilitzat»

cmontanyes43563500 rivera180531192516

cmontanyes43563500 rivera180531192516

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Pocs minuts després que Dolores de Cospedal oferís una roda de premsa per frenar el rumor, l’autoria del qual va atribuir a l’oposició, que Mariano Rajoy dimitirà, amb el suposat propòsit d’assegurar que el Govern quedi en mans del PP, Albert Rivera va pujar a la tribuna del Congrés per anunciar el seu vot en contra i demanar precisament in extremis a l’encara president que dimiteixi. A canvi, el seu partit donaria al PP «una sortida pactada» que comporti la convocatòria d’unes eleccions a «mitjà termini».

«Té una última oportunitat, presenti la dimissió i permeti una sortida ordenada de la legislatura», ha reclamat Rivera al president. A Pedro Sánchez també li ha demanat que «rectifiqui», que retiri la moció de censura i posi data a uns comicis. El cap de files de Ciutadans va argumentar una vegada i una altra que en vista de la crisi provocada per la sentència de la ‘trama Gürtel’ no hi ha cap altra sortida que «donar la veu al poble espanyol», però sense esmentar que, segons pronostiquen les enquestes, al seu partit li convé anar a les urnes, un dels motius que han portat el PNB a anunciar el seu recolzament al PSOE, per allunyar la possibilitat que els enemics del ‘cuponazo’ basc arribin a la Moncloa.

Crítiques al «govern Frankenstein»

A més, Rivera no va dubtar a considerar que Sánchez formarà un «govern Frankenstein», de la mà de «Torra, Rufián i Bildu», perquè només pretén «ser president a qualsevol preu». En vista del dur atac, el secretari general socialista va entrar, en la seva rèplica, en el cos a cos. Així, va demanar a Rivera que no li doni «lliçons de democràcia», perquè la veritable intenció de Ciutadans era que Rajoy continués al poder per «coure» els conservadors «en la seva pròpia salsa», «veient com es deteriora el sistema» i poder, d’aquesta manera, continuar augmentant les seves expectatives electorals.

Per provar la seva acusació, Sánchez va revelar la negociació entre el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, i el número dos de Cs, José Manuel Villegas, prèvia a la moció. Segons la seva versió, els taronja els van anunciar que «desestabilitzarien al màxim possible el PP», però, no obstant, no recolzarien la moció perquè Sánchez no capitalitzi una possible convocatòria electoral des de la Moncloa. «Cs no vol eleccions, vol que continuï Rajoy», va asseverar el candidat president, i, a continuació, va assenyalar que ell «podrà mirar els espanyols als ulls», mentre que Rivera haurà d’«abaixar la mirada, perquè no ha estat coherent amb el que ha dit i el que ha fet».

A més, va demanar a Cs que no cometi l’error de Podem, que va impedir el govern socialista en la legislatura fallida perquè els sondejos auguraven un ‘sorpasso’ que no va succeir.

El suposat pacte entre Rajoy i Sánchez

Notícies relacionades

Rivera s’hi va tornar. Va acusar Sánchez d’haver-seenfangat i, a continuació, va posar a la seva diana el bipartidisme en conjunt, el PP i el PSOE, com a part del mateix ‘lobby’, seguint una de les tàctiques que més rèdits li ha donat. En aquest context, va asseverar que Sánchez i Rajoy havien pactat, abans de la sentència que va pel camí de defenestrar el dirigent popular, allargar la legislatura per impedir que Ciutadans continuï guanyant suports. «Ha presentat la moció mirant les enquestes, senyor Sánchez [...] i està fent el boca a boca al PP», va sentenciar.

Després de l’agre cara a cara, Rivera va anunciar que el seu partit farà «oposició» al PSOE i al futur Govern, que segons la seva opinió estarà capitanejat pels que «volen trencar Espanya».