ESCAC AL MARIANISME

Tardà: "No és un sí a Sánchez, és un no a Rajoy"

El republicà i Sánchez coincideixen a reivindicar el diàleg i una "relació bilateral"

"Només els demanem que no ens prenguin el pèl", li ha reclamat el portaveu d'ERC

jcarbo41299476 tarda180304210008

jcarbo41299476 tarda180304210008

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

Si el procés ha portat a un ús pesat i equivocat de la metàfora de Matrix, la moció de censura està fent el mateix amb el Frankenstein de Mary Shelley. En primer lloc perquè quan el PP i Cs parlen de Govern Frankenstein no cauen que el monstre no tenia nom (‘Frankenstein’ remet al cognom del seu creador) i que, a més, aquest gòlem al néixer era "bo i afectuós".

En qualsevol cas, una de les peces clau per posar fi al marianisme és ERC. Joan Tardà, portaveu dels republicans al Congrés, ha volgut aclarir que la seva prioritat no era enlairar Pedro Sánchez, sinó desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa. 

"El nostre vot no és de suport al PSOE, sinó de rebuig a la corrupció del PP. No és un sí a Sánchez, és un no a Rajoy", ha assenyalat. Un argument que li ha anat com anell al dit al candidat socialista, per marcar distàncies i poder assenyalar que no havien potinejat res amb ells, com no s’han cansat de retreure-li el PP i Cs. Tardà sí que ha concedit que prefereixen un Govern espanyol del PSOE i sustentat per Podem que un del PP avalat per Ciutadans. 

El portaveu d’ERC, que ha tret pit que la seva formació no ha tingut cap cas de corrupció en 87 anys d’història, ha assenyalat que el 'cas Gürtel' és només un exemple més d’un "règim corcat". En la seva intervenció ha explicat el llarg camí, iniciat amb el recurs del PP contra l’Estatut, que ha portat els independentistes a optar per la "desobediència civil". "Després de l’1-O res no serà igual, però vostès segueixen sense projecte polític per a Catalunya", li ha assestat Sánchez, al qual ha recordat que la seva idea de reformar el Codi Penal per adequar el delicte de rebel·lió al cas català és reconèixer que no hi va haver rebel·lió. "No assumirem mai la criminalització de la desobediència civil pacífica", li ha promès, abans d’apel·lar al diàleg.

Notícies relacionades

En la seva rèplica, Sánchez, utilitzant paraules de Tardà, ha recordat que l’independentisme no compta amb el 51%. Això sí, ha concedit que hi ha "dos blocs que tenen el mateix suport social, una societat partida en dos". Així, ha ofert superar la dinàmica de blocs i provar d’obrir espais de diàleg i consens, que per al secretari general del PSOE serien l’Estatut i la Constitució. "Comencem a parlar de com podem resoldre entre tots la crisi catalana que afecta tot el país. És evident que estem en posicions molt diferents (...). Em comprometo a explorar aquest diàleg per trobar una solució més aviat que tard". Tots dos han coincidit a reivindicar una "relació bilateral", que Sánchez considera lògica, entre els dos governs.

Por d’un mini-Zapatero

Tardà ha posat en relleu que Sánchez vulgui aixecar també la bandera de diàleg. Això sí, li ha demanat "més entusiasme i atreviment, perquè, si no, arribarà el dia que pensarem que Sánchez és un mini-Zapatero", recordant que el projecte d’Espanya federal de l’expresident espanyol va fracassar. "Només els demanem que no ens prenguin el pèl", li ha reclamat.