DEBAT EN EL CONGRÉS

Rajoy avisa del risc d'un Sánchez "ambigu" i "malgastador"

El líder del PP no tornarà al Congrés aquesta tarda i ho farà demà per votar, segons fonts de la Moncloa

Un portaveu del Govern central insisteix que, malgrat el suport del PNB al PSOE, el president no es planteja dimitir

zentauroepp43556546 madrid 31 05 18 pleno en el congreso de los diputados mo180531091659 / JOSE LUIS ROCA

zentauroepp43556546 madrid   31 05 18  pleno en el congreso de los diputados  mo180531091659
zentauroepp43556702 madrid   31 05 18  pleno en el congreso de los diputados  mo180531095648
zentauroepp43556803 graf9837  madrid  31 05 2018   el presidente del gobierno  m180531100458

/

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Mariano Rajoy no ha aconseguit convèncer el PNB. Els nacionalistes bascos han comunicat aquest migdia als socialistes i els populars que donaran suport a la moció de censura de Pedro Sánchez, la qual cosa li permetrà guanyar la votació de demà. L’anunci del dirigent socialista que mantindrà els pressupostos generals de l’Estatdissenyats per Rajoy i aprovats la setmana passada al Congrés amb els nacionalistes bascos, va caure com una gerra d’aigua freda en el Govern espanyol. En aquests comptes, el PNB va aconseguir unes prebendes que el PSOE li mantindrà si és president, un compromís determinant per decantar l’opinió dels nacionalistes. 

El debat ha tingut una aturada entre les 13.15 i les 15 hores. Rajoy ha mantingut una reunió amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i alguns ministres a la Sala de Govern del Congrés i ha sortit de l’edifici amb el seu cotxe gairebé a les dues del migdia. I ja no ha tornat a la Cambra Baixa. I no ho farà en tota la tarda, segons fonts de la Moncloa. Tornarà demà, per a la votació. El líder del PP, recorden aquestes fonts, també es va absentar de part de la sessió quan Pablo Iglesias va presentar la seva moció de censura l’any passat. 

En els diversos cara a cara que el cap de l’Executiu central ha mantingut amb Sánchez, Rajoy li ha criticat la seva "manera atropellada" de plantejar la moció i ha carregat contra el seu programa de govern al resumir-se "en la regla de les tres 'des’: desmantellament, demagògia i malbaratament (despilfarro)". El líder del PP ha lamentat que Sánchez sigui "una pura ambigüitat tàctica" i ha afegit que diu una cosa i la contrària "en política nacional, europea, econòmica o social". 

Rajoy ha assegurat que el secretari general ha plantejat la moció com un "xantatge, la corrupció o jo". "Jo, amb tots els meus respectes, no me'l puc prendre seriosament i no ho faré mai", ha apuntat.

Davant de l’afirmació reiterada de Sánchez que presenta la moció perquè el líder del PP no assumeix cap responsabilitat política per la corrupció, el cap de l’Executiu ha repetit l’argument de divendres passat en la seva compareixença a la Moncloa: ell té el suport de les urnes. "¿Per què he de dimitir jo, que de moment tinc la confiança de la Cambra i la que em van donar les urnes?", es va preguntar (abans de tenir la certesa que el PNB el deixaria caure). Hores més tard, amb Rajoy ja fora del Congrés, un portaveu de la Moncloa ha assegurat que la dimissió no està sobre la taula.

La caixa b del PP

Abans de respondre a Sánchez, Rajoy ja va voler contestar directament a José Luis Ábalos, el diputat socialista encarregat de defensar la presentació de la moció de censura. Com a resposta als arguments del socialista, en què aquest ha denunciat la debilitat del president després de la sentència del ‘cas Gürtel’, en què es dona per provada la caixa b del PP i es dubta de la seva pròpia paraula, Rajoy ha deixat anar amb una idea de força: ¿Està el PSOE lliure de la taca de la corrupció?

► Moció de censura a Mariano Rajoy | Directe

Moció de censura a Mariano Rajoy

Segons el líder conservador, el PSOE ha fet una “interpretació lliure, interessada i manipulada” de la sentència, en què segons la seva opinió “no hi ha cap línia de condemna al PP” ni acusa la formació conservadora de “crear un sistema de corrupció institucional” sinó “determinats militants que mantenien un sistema paral·lel” de finançament il·legal. "El que no s’ha de fer és mentir al Congrés", ha dit amb duresa.

Notícies relacionades

A partir d’aquí, ha provat de demostrar que el PSOE és tan corrupte com el PP, amb preguntes retòriques acompanyades de silencis per donar suspens al discurs: “Senyor Ábalos, ¿tenen cap condemnat a les seves files?; hi ha algú del seu partit a la presó per corrupció?; ¿quan arribi la sentència delsERO  es posaran una moció de censura a si mateixos? ¿Què ha de dir-nos vostè de la ‘caixa b’ del PSOE valencià i el Bloc?". 

Els independentistes com a companys de viatge

En la dúplica, el diputat socialista no ha respost al president cap d’aquestes qüestions, una cosa que ha Rajoy li ha censurat per passar a la segona idea de força de l’actual inquil·lí de la Moncloa: els socis amb qui Sánchez vol desbancar el dirigent del PP. El cap de l’Executiu central ha tirat d’hemeroteca per recordar totes les vegades que barons socialistes i el mateix Ábalos han remarcat els últims anys que amb els independentistes catalans res de res. El secretari general podria guanyar la moció si reuneix els vots de Podem (confirmats), ERC i PDECat (pràcticament tancats) i els dels nacionalistes bascos del PNB.