El PSOE: ¿El PP pot defensar-se. ¿I la resta? ¿Col·labora amb la impunitat?"

José Luis Ábalos fa una crida als nacionalistes perquè reprovin la ¿corrupció sistemàtica¿

Sánchez ocupa el que hauria sigut el seu escó si no hagués deixat l'acta pel 'no és no'

zentauroepp43556699 graf9789 madrid 31 05 2018 el secretario de organizaci n180531094436 / Juan Carlos Hidalgo

zentauroepp43556699 graf9789  madrid  31 05 2018   el secretario de organizaci n180531094436
fd904fce-3deb-4fa5-8a29-223a97d31461-hd-web

/

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Si hi ha imatges valuoses, aquesta n’és una. El debat de la moció de censura ha començat amb Pedro Sánchez assegut a l’escó que li hauria correspost si no hagués renunciat a l’acta de diputat per defensar el ‘no’ a la investidura de Mariano Rajoy. Aquest dijous, en aquest precís lloc de l’hemicicle, el líder socialista posa contra les cordes el Govern contra el qual, llavors, no va poder fer res. [Seguiu el debat de la moció de censura en directe.]

La sessió ha començat amb la defensa de la moció en mans de José Luis Ábalos, el secretari d’Organització del PSOE, que ha recolzat el seu discurs en la sentència del ‘cas Gürtel’ i ha retret a Rajoy que no hagi reconegut la trama de corrupció institucional que descriuen els tribunals i que no hagi demanat disculpes. El socialista ha defensat la necessitat que el Parlament reaccioni amb una “moció ambiciosa”, "de dignitat", que constitueixi una “reprovació” perquè el PP no pugui emparar-se en la “impunitat”.

Primer, això; després, les eleccions. Perquè sinó hi haurà impunitat. Aquesta cambra ha de deixar constància que retreu aquestes pràctiques, perquè no pot quedar absent, autista, del que passa a la societat, per això no pot ser instrumental”, ha al·legat Ábalos. L’ordre, sosté, ha de ser moció, estabilitat i eleccions. “Sabem que el seu fort no és convocar eleccions, és aguantar.  El ‘ja cediran els altres’, és gairebé una virtut seva. Des de la desesperança, no ens quedava res més que provocar la seva reacció d’una manera exigent”, ha defensat. 

Final de la presumpció d’innocència

Bona part del discurs ha sigut una constant crida als grups polítics perquè recolzin la moció abans que continuï l’espiral de sentències relatives a la irregularitat de finançament del PP.  “Hem viscut en l’univers de la presumpció de la innocència, però aquell temps de la presumpció s’ha acabat”, ha assenyalat. 

“Ara ja no és responsabilitat de vostès [PP], sinó de la resta. Vostès poden decidir sobreviure, defensar-se. ¿I la resta? ¿Col·laborarà amb la impunitat?", ha plantejat Ábalos en una clara menció als grups que encara no han avançat si recolzaran la moció. “Si aquesta Cambra no reacciona, què diran quan vinguin les peces següents només d’aquest ‘cas Gürtel’?”, ha insistit, en missatge als grups nacionalistes. “Si aquesta Cambra avui no diu res, ¿quin missatge estem enviant als professionals de la justícia si aquesta Cambra no és capaç de reaccionar?”

Notícies relacionades

Ábalos ha defensat la decisió de Sánchez d’impulsar la moció i ha lamentat que des del PP l’acusin de ser “enemic de l’Estat”. Ha recordat que el PSOE va recolzar el Govern enfront del repte independentista, però ha insistit que, amb la sentència del ‘cas Gürtel’ la seva formació, de 139 anys, és un “partit de paraula” i no pot tolerar que el Parlament miri a una altra banda contra la “corrupció sistemàtica” del PP. 

Segons el seu parer, una vegada que la justícia ha demostrat que “‘Gürtel’ era el PP i el PP era ‘Gürtel’”, els partits a la Cambra tenen el deure de reprovar el partit en el Govern perquè la seva corrupció “fa” malbé la imatge d’Espanya.