Rajoy nega qualsevol responsabilitat i anomena ¿Torquemada¿ l'oposició

El president acusa Sánchez de ¿fer xantatge¿ a la resta de grups amb la seva moció de censura

Rebutja que la recent sentència del 'cas Gürtel' afecti el Govern espanyol i el PP actual

undefined43484970 madrid 25 05 2018 politica rueda de prensa del presidente d180530085226

undefined43484970 madrid 25 05 2018  politica rueda de prensa del presidente d180530085226
63b536b4-91be-481a-b398-135f5e3e8713-hd-web

/

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Mariano Rajoy ha fet aquest dimecres una primera mostra de l’actitud amb què afrontarà els dos propers dies la moció de censura presentada pel PSOE. El president del Govern central no ha assumit cap responsabilitat, ha acusat Pedro Sánchez de fer “xantatge”, ha considerat que l’oposició es comporta com  “Torquemada” i ha negat que la sentència del ‘cas Gürtel’ afecti el PP. En aquesta, els magistrats neguen credibilitat al testimoni del mateix Rajoy i conclouen que el grup empresarial de Francisco Correa i el PP van teixir “un autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional” a través de la “manipulació de la contractació pública central, autonòmica i local”.

Però el cap de l’Executiu s’ha comportat com si res d’això tingués importància. “La sentència no condemna ningú del Govern i ningú que sigui avui dia militant del PP. No condemna el PP com alguns insisteixen adir i aclareix que el PP no coneixia aquests fets”, ha dit el líder conservador durant la sessió de control al Govern, preàmbul de la moció de censura.

A preguntes de la socialista Margarita Robles i del republicà Gabriel Rufián, el president ha intentat desplaçar el focus cap a Sánchez i el seu “inquisitorial plantejament”. Segons el seu parer, “ha tornat Torquemada”. Perquè no és a Rajoy a qui se li haurien d’exigir “responsabilitats polítiques”, segons el seu esquema, sinó al secretari general del PSOE. “Vol ser president de qualsevol manera, però sense passar per les urnes. Si passa per les urnes, és incapaç d’arribar a la presidència. Ha d’utilitzar dreceres i sistemes malintencionats”, ha dit Rajoy.

El “Govern Frankenstein”

Notícies relacionades

Per al cap de l’Executiu, la iniciativa del PSOE suposa un “xantatge” a la resta de grups de l’oposició. D’una banda, a Ciutadans. I de l’altra, als independentistes catalans i als nacionalistes bascos, a qui ha etiquetat, en una expressió que ha manllevat d’Alfredo Pérez Rubalcaba, de membres d’un hipotètic “Govern Frankenstein”.   

“La moció de censura té sempre Podem. Però el PSOE els està dient als del Govern Frankenstein: ‘Compte, que si no em voteu he de pactar amb Cs i avançar eleccions’. I li està dient a Cs: ‘Compte, que si no em voteu, me n’hauré d’anar amb el Govern Frankenstein’. És a dir, els està fent xantatge a tots vostès”, ha conclòs Rajoy, que ha sigut rebut pels diputats del PP amb un gran aplaudiment després d’entrar a l’hemicicle amb cinc minuts de retard.