Municipals contra ertzaines

Policies multen policies a Bilbao

Un informe dirigit a la consellera basca de Seguretat adverteix que els ertzaines de paisà han de pagar el tiquet d'aparcament abans d'atendre un servei

El PP registra una pregunta al Parlament Basc al considerar que aquesta mesura, fruit d'una ordre de la direcció, "genera inseguretat a la ciutadania"

polica-municipal-bilbao

polica-municipal-bilbao / MITXI +34629471754

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Abans de res, el paperet d’aparcament. Els ertzaines que, sense portar uniforme, actuen d’incògnit en serveis de vigilància o acudeixen a trucades o serveis preventius al nucli urbà de Bilbao han de pagar l’estacionament de la zona OTA (Ordenança de Trànsit i Aparcament) o zona blava a l’arribar al lloc dels fets, o la Policia Municipal els multarà sense contemplacions.

Les sancions per aparcar malament oscil·len entre els 150 i els 250 euros, segons la seva gravetat. La situació s’ha repetit tantes vegades que s’ha convertit ja en matèria de discussió parlamentària. El Grup Popular al Parlament Basc ha registrat una pregunta dirigida a Estefanía Beltrán de Heredia, la consellera de Seguretat del Govern basc, per a resposta oral en la Comissió d’Interior. La parlamentària popular Nerea Llanos considera en la justificació de la seva pregunta que "aquesta fórmula pot generar inseguretat a la ciutadania perquè l’ertzaina de paisà que atendrà una víctima abans de fer-ho ha de complir" els tràmits de l’aparcament correcte. 

Ordre del comandament

La freqüència de les multes ha portat els ertzaines de Bilbao a passar al cobrament com a despeses de treball els tiquets de l’OTA, des dels 52 cèntims que costa mitja hora fins als 3,15 euros del permís per a dues hores d’aparcament en zona blava, i han demanat autorització als seus superiors. Una ordre de la Direcció de l’Ertzaina a Bilbao precisava a començaments d’any l’obligatorietat del pagament de l’aparcament per als cotxes policials sense distintius.

Notícies relacionades

El Sindicat Professional de l’Ertzaina (SIPE-Fepol) va dirigir el 7 de maig passat un informe de queixa a la consellera de seguretat informant-la que aquesta situació "genera falta de resposta", ja que, "quan es tracta d’acudir a incidents, els ertzaines que van de paisà abans d’atendre la víctima han de complir aquests dos requisits: 1r buscar un lloc d’estacionament correcte. 2n una vegada estacionat el vehicle s’ha de buscar una màquina de validació de la zona d’OTA en qüestió. Un cop acabats aquests tràmits s’acudeix a l’incident", diu l’escrit. Tot això produeix "una demora en la resposta amb el risc que suposa per a la víctima".

Per al veterà ertzaina Juan Carlos Sáenz, secretari d’organització del sindicat, el més graciós de la situació és que aquestes multes a cotxes policials "només recauen als cotxes de l’Ertzaina. Això no els passa als cotxes sense distintius de la Guàrdia Civil o la Policia Nacional". La raó: coordinació amb l’Ajuntament. La Policia Municipal té un llistat d’aquests vehicles i no se’ls tramiten les multes d’aparcament". Per a Sáenz, "tot això té més a veure amb la burocràcia que amb un servei policial que hauria de ser àgil".