'CAS GÜRTEL'

Bárcenas: ¿És una sentència política¿

L'extresorer del PP veu ¿cínic¿ dir que el PP és responsable dels seus ¿milers de càrrecs¿ en una entrevista a 'El Mundo'

zentauroepp43522927 madrid 28 05 2018  politica caso g terl   algunos de los con180528111221

zentauroepp43522927 madrid 28 05 2018 politica caso g terl algunos de los con180528111221

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’extresorer del PP Luis Bárcenascondemnat a 33 anys i 4 mesos de presó en la ‘trama Gürtel’, considera que la decisió de la Secció Segona de la Sala Penal de l’Audiència Nacional és una “sentència política” i veu “cínic” que s’acusi el PP quan és “impossible” que sigui responsable del que fan els seus “milers de càrrecs”.

“És una sentència política en la qual no s’han tingut en compte la valoració de les proves practicades en el judici. Tinc la sensació d’haver assistit a un judici diferent al plasmat en la sentència”, assenyala el que va ser tresorer del PP entre el 2008 i el 2009 en una entrevista publicada aquest dimarts a 'El Mundo', i concedida hores abans de la seva entrada de nou a la presó.

L’exsenador popular recalca que, segons el seu parer, existeixen “un desequilibri clar entre condemnats per un mateix delicte i les penes assignades a cada un d’ells”.

Recurs

Bárcenas –condemnat per delictes de blanqueig de capitals, falsedat continuada, apropiació indeguda, contra la Hisenda Pública, estafa en grau de temptativa i falsedat en document mercantil– també reitera la seva intenció de recórrer contra la sentència al Tribunal Suprem i al·lega que ha estat condemnat “exclusivament” per delictes econòmics. “Existeix prou jurisprudència de cassació de condemnes per delictes similars a banquers, futbolistes i empresaris amb penes molt inferiors” que les que s’han imposat en aquest cas, ha concretat.

A l’entrevista, l’extresorer recalca que en aquesta sentència, relativa a la primera etapa de ‘Gürtel’ (1999-2005), s’han jutjat “conductes personals que no tenen res a veure amb el Partit Popular com a institució”. El partit ha estat condemnat com a partícip a títol lucratiu al pagament de 133.628,48 euros.

En aquesta línia, censura el “cinisme extraordinari” que han demostrat altres formacions polítiques amb les seves crítiques per la responsabilitat de la direcció del PP perquè, defensa, “és impossible” que la formació pogués “controlar i ser responsable de què fan milers de càrrecs electes”. “¿Un banc hauria de ser penalment responsable dels diners que un empleat robi als clients? ¿Per què aleshores un partit sí, en relació al que facin els seus càrrecs electes?”, s’ha preguntat.

l’SMS de Rajoy

L’exgerent del PP assegura, a més, que des de l’any 2013 no ha parlat “amb ningú” del partit i explica que el famós SMS que el president del Govern, Mariano Rajoy, li va enviar amb el missatge ‘Luis, sigues fort’ era per traslladar-li ànims pels atacs que rebia quan es va descobrir que tenia un compte a Suïssa.

“Això que fem el que podem cal entendre-ho en clau interior, ja que alguns companys de partit, desatenent la seva opinió, amb aquest tema tiraven més llenya al foc”, destaca Bárcenas, que nega que hagi existit un pacte amb el PP, i ha explicat que va retirar l’acusació per la destrucció dels discos durs per centrar-se en ‘Gürtel’.

L’extresorer, que rebutja respondre a qualsevol pregunta relacionada amb la peça separada coneguda com ‘els papers de Bárcenas’, també nega haver parlat de canviar el seu testimoni sobre el lliurament de sobres amb diner negre a Rajoy i aclareix que quan va esmentar la possibilitat de matisar-ho es referia a “puntualitzar”, una cosa que “efectivament” farà “en el seu moment”.

Ni enregistrament ni pacte

Notícies relacionades

Igualment, nega que tingui en el seu poder un enregistrament que implicaria el president del Govern en una negociació sobre l’ indemnització en diferit, així com l’existència d’un pacte sobre això.

“Jo quedava a disposició del partit amb una visualització poca o nul·la de cara a l’exterior fins que es resolgués el tema judicial i decidíssim de mutu acord quina funció exerciria. Aquest era el sentit de la carta que li vaig enviar al president. De no haver estat així, hauríem resolt el contracte laboral en el seu moment i jo hauria rebut la indemnització que em corresponia, com va succeir, sense anar més lluny, amb Cristóbal Páez –exgerent del PP–”, afegeix.