OPERACIÓ ERIAL

Zaplana passa la seva primera nit a la presó

L'expresident valencià empresonat de manera preventiva, comunicada i sense fiança

Se l'acusa d'haver blanquejat prop de deu milions procedents de comissions il·legals

abertran43446993 valencia 22 5 2018 pol tica  eduardo zaplana detenido  el ex180522141853

abertran43446993 valencia 22 5 2018 pol tica eduardo zaplana detenido el ex180522141853 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Eduardo Zaplana, expresident de la Generalitat Valenciana, ha passat la seva primera nit a la presó de Picassent després que aquest dijous la titular del jutjat d’Instrucció núm. 8 de València, responsable de l’operació Erial, decretés per a ell presó preventiva sense possibilitat d’eludir-la amb una fiança.

L’exdirigent del PP està acusat pel que sembla d’haver comès presumptament blanqueig de capitals, delicte fiscal i malversació de cabals públics. Va arribar al centre penitenciari pels volts de la una de la matinada.

Zaplana va ser detingut dimarts i, després d’assistir els últims dos dies al registre d’algunes de les seves propietats, ha sigut posat a disposició judicial a primera hora de la tarda d’aquest dijous. S’ha negat a declarar, com ja va passar amb l’interrogatori dels agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

La defensa de Zaplana havia demanat la seva llibertat al·legant la leucèmia que pateix i que el va obligar a ser sotmès a un trasplantament de medul·la el 2015, al·legació que la jutge no ha acceptat.

El jutjat estudia la repatriació per part del polític murcià de prop de 10 milions d’euros que té en paradisos fiscals des de fa més de 15 anys i que ha obtingut, segons sembla, de comissions il·legals per l’adjudicació de plans eòlics i de la privatització de les ITV en la seva etapa al capdavant del govern valencià.

Un dossier manuscrit lliurat a la justícia pel penedit Marcos Benevant, conegut com el ‘Yonki dels diners’, sembla que va permetre començar l’operació fa tres anys i recents moviments de diners de Zaplana han confirmat a la UCO les sospites que tenien.

Notícies relacionades

Amb Zaplana, van entrar a la presó Joaquín Barceló, que podria haver exercit de testaferro, i Francisco Grau, assessor fiscal del polític, mentre que Felisa López, la dona de Barceló, i Juan Francisco García, l’excap de gabinet, van quedar lliures amb càrrecs i mesures preventives, com els empresaris Vicente i José Cotino, responsables d’una de les empreses que podrien haver-li donat comissions.

El seu oncle, l’exconseller Juan Cotino, en principi no està citat com a investigat judicial tot i que ha declarat aquest matí com a investigat policial davant de l’UCO, com l’esposa de Zaplana o la seva secretària personal, entre d’altres.