ESTRATÈGIA

Munté aposta per una legislatura llarga: "Espero que duri més de cinc mesos"

Defensa la legitimitat de Puigdemont i afegeix: "Hi ha un president, que és Quim Torra"

Munté aposta per una legislatura llarga: "Espero que duri més de cinc mesos"

FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La presidenta del PDECat i candidata del partit a les municipals de BarcelonaNeus Munté, ha apostat per un Govern estable i una legislatura llarga a Catalunya: "Espero que duri més de cinc mesos".

Ho ha dit en una entrevista a Europa Press després que l’expresident Carles Puigdemont constatés que la legislatura és excepcional i que el president Quim Torra pot convocar eleccions d’aquí cinc mesos si l’Estat no canvia d’estratègia amb l’independentisme, si bé després va afegir que esgotar el mandat seria el millor senyal que les coses agafen la via de la democràcia.

"Espero que sigui una legislatura més llarga que curta, si bé és cert que no tot depèn de nosaltres ni de la nostra voluntat; per tant, no hem d’obsessionar-nos com sí que hem fet altres vegades amb els terminis i amb les dates", ha defensat Munté.

La dirigent del PDECat confia en una legislatura que permeti "fer coses, i per poder impulsar accions i mesures interessants ha de durar".

Munté va ser consellera de Presidència al Govern de Carles Puigdemont, tot i que no va ser cessada amb l’article 155 perquè havia deixat el càrrec tres mesos abans: "Una de les coses que hem après és que no ens podem fixar uns terminis tan asfixiants com hem fet altres vegades".

"Error important"

"Aquest va ser un error important, deixar-nos portar per la màxima del 'tenim pressa', ja que les presses no sempre funcionen quan has d’anar reforçant una majoria, fent molta pedagogia i compassant molt bé els passos també amb el ritme que la ciutadania reclama", detalla.

Un altre error de l’independentisme, segons el seu parer, va ser pecar d’ingenuïtat i creure el Govern central quan deia que "si no hi havia violència es podia parlar de tot".

I afegeix que des de la Generalitat s’han comès errors que s’han reconegut però, en canvi, des de l’Estat se n’han comès molts altres d’enorme gravetat que en cap cas no s’han admès ni s’ha demostrat cap mena de voluntat per reparar-los.

Entre el que considera errors comesos per l’Estat, cita, per exemple, no acceptar que un 80% de la societat catalana vulgui un referèndum pactat i respondre al procés independentista amb "judicialització, persecució judicial, amenaces, ús de la força i repressió".

El nou Govern

Sobre la possibilitat que al Govern de Quim Torra hi pugui haver consellers a la presó o a l’estranger, Munté ha avalat la voluntat de voler restituir el Govern de Puigdemont: "La restitució és imprescindible en un moment en què necessitem reafirmar la nostra dignitat".

Ara bé, remarca que nomenar consellers que són a la presó o a l’estranger ha de ser "perfectament compatible amb la necessitat que el Govern i, per tant tots i cadascun dels departaments, es posi a treballar de manera immediata per recuperar el temps perdut i reparar els efectes del 155".

"Segur que s’haurà pensat en fórmules que permetin aquesta doble via. El conseller encapçala el departament, però als departaments hi ha un gran engranatge perfecte" en els nivells inferiors, ha precisat.

També comparteix que es vulgui restituir Carles Puigdemont, però remarca que "hi ha un president, que és Quim Torra i que exercirà com a president" amb tot el suport del PDECat.

"Considerem legítim el president Puigdemont i forma part de la necessària restitució treballar perquè pugui tornar a ser el president de la Generalitat; dit això, Quim Torra és el president i cal donar-li total suport", afegeix.

Preguntada per si una fórmula per restituir Carles Puigdemont seria insistir en la reforma de la Llei de la Presidència –suspesa pel TC– o bé modificar el reglament del Parlament, ha valorat: "Aquesta via s’ha treballat, s’ha arribat fins on s’ha pogut, però ha quedat molt clara quina era la intenció de la majoria del Parlament".

Diàleg

Notícies relacionades

Munté defensa que Quim Torra ha de parlar amb el president Mariano Rajoy sense línies vermelles: "Té tot el dret de voler situar sobre la taula un conjunt de temes que compten amb un suport majoritari a Catalunya i que ha configurat un determinat Parlament que l’ha investit".

"Davant d’una oferta de diàleg no hi pot haver limitacions sobre el que es vol parlar" i el Govern de l’Estat ja ha demostrat massa vegades que la seva oferta de diàleg no és sincera perquè veta els temes sobiranistes, ha lamentat.