Nou Govern

La defensa de Turull i Rull reclama la llibertat provisional per poder governar

L'advocat recorda al Tribunal Suprem que els dos polítics presos "tenen el dret d'acceptar els càrrecs"

zentauroepp42629324 madrid  23 03 18  llegada al tribunal supremo de jordi turul180518202823

zentauroepp42629324 madrid 23 03 18 llegada al tribunal supremo de jordi turul180518202823 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Efe

La defensa dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, tots dos en presó preventiva, ha sol·licitat la seva llibertat provisional amb “la màxima celeritat i urgència possible”, perquè puguin prendre possessió com a nous consellers del Govern català i exercir els seus càrrecs de manera "immediata".

Així ho apunta Jordi Pina, advocat dels dos exconsellers, en un escrit dirigit al Tribunal Suprem, al qual ha tingut accés Efe, després que el president Quim Torra hagi firmat aquest migdia el decret que estructura els àmbits del Govern i el decret de nomenament dels nous membres del consell executiu català, que prendran possessió del càrrec el dimecres 23 de maig.

Torra ha incorporat com a consellers del seu nou Govern dos exconsellers en presó preventiva, Jordi Turull (Presidència) i Josep Rull (Territori i Sostenibilitat), i dos més fugits a Bèlgica, Antoni Comín (Salut) i Lluís Puig (Cultura).

A l’escrit, l’advocat sol·licita la "llibertat provisional" de Turull i Rull al argumentar que "els dos diputats tenen tot el dret d’acceptar tals càrrecs, ja que els empara l’article 23.2 de la Constitució, que reconeix el seu dret a accedir en condicions d’igualtat als càrrecs públics, sense que fos legítim discriminar-los per tenir la condició de presos".

"En conseqüència, com que no existeix cap raó que els inhabiliti per ocupar el càrrec de consellers, els diputats tenen perfecte dret a acceptar la seva designació", apunta l’escrit, que considera que el fet que els "futurs consellers hagin d’exercir el seu càrrec des de presó no és, evidentment, convenient, ja que això dificulta un adequat acompliment de les seves tasques".

Per tant, que els consellers "puguin gaudir de llibertat i exercir d’una manera efectiva els seus càrrecs es considera un element necessari per a l’'encertat retorn de l’autogovern’ pretès pel senyor Instructor", agrega.

Notícies relacionades

També s’esgrimeix que "no existeix cap risc de fuga", ja que els dos exconsellers van acudir dos cops a la crida judicial tot i saber que "molt probablement acabarien a la presó".

Finalment, ja que s’ha fixat el 23 de maig com a data de la presa de possessió, se sol·licita que "amb la màxima celeritat i urgència possible" es dicti la posada en llibertat provisional.