LS LEGISLATURA CATALANA

Domènech creu que Torra "inhabilita" àmplies aliances a Catalunya

El líder dels 'comuns' càrrega contra ERC per "subordinar el catalanisme progressista al catalanisme conversador"

zentauroepp42698631 pla mig de xavier dom nech  president del grup parlamentari 180328123315

zentauroepp42698631 pla mig de xavier dom nech president del grup parlamentari 180328123315 / Elisenda Rosanas

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavier Domènech va fer la pregunta clau en la primera sessió del debat d’investidura de Quim Torra. "¿Què pensa dels espanyols?”. Com que no va rebre resposta li ha tornat a fer en un discurs dur en què ha atacat no només el candidat a la presidència i JxCat per proposar-lo, sinó ERC per haver-se doblegat a aquesta investidura, que "inhabilita" les àmplies aliances que havia pregonat. 

Notícies relacionades

El líder de Catalunya en Comú Podem ha apuntat que la sensació que li queda de la seva falta de resposta és la idea de la Catalunya dels germans Badia. "Catalunya és de tots els catalans", ha recalcat. Després d’agrair les disculpes de Torra, li ha etzibat que al penedir-se del que va dir no queda clar si ho tornaria a fer. Segons el seu parer, el que opini sobre els catalans i els espanyols donarà pistes sobre la seva acció de govern. "Quan algú no contesta, fa pensar que no vol contestar o que sap que si contestés no podria ser president de la Generalitat’.

Més enllà de carregar contra Torra i JxCat, ha dirigit bona part dels seus atacs contra els altres dos partits independentistes que els recolzen. Després de tornar a acusar la CUP i ERC de no haver volgut explorar un front d’esquerres, ha denunciat que els republicans “subordinen el catalanisme progressista al catalanisme conversador” i que no poden anar donant lliçons. Ha recordat que ERC el 2013 va dir que no aprovaria mai uns pressupostos autonomistes i ho va fer. I que la CUP també va dir que no avalaria comptes de retallades i en va aprovar uns d’uns 6.000 milions. De fet ha utilitzat una frase de Joan Tardà, portaveu dels republicans en el Congrés, per fustigar els republicans, amb qui disputen un derbi particular a l’esquerra des que Domènech va guiar la doble victòria dels ‘comuns’ a les generals. "Maleïdes les pàtries, per catalanes o espanyoles que siguin, que excloguin part dels seus fills". I, després que Carles Riera brandés contra Domènech el nom de Salvador Seguí (símbol de l’anarcosindicalisme que tant ‘cupaires’ com 'comuns’ reivindiquen), ha preguntat als diputats de la CUP si ‘el noi del Sucre’ avui s’abstindria.