Torra s'obstina per treure's de sobre la seva 'llegenda negra'

El candidat es "penedeix" dels seus tuits i escrits en premsa antiespanyols

Clama per la "república dels 7,5 milions de persones", sense exclusions

zentauroepp43324194 candidate for the regional presidency of catalonia  quim tor180514105349

zentauroepp43324194 candidate for the regional presidency of catalonia quim tor180514105349 / ALBERT GEA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

“Me’n penedeixo. No tornarà a passar”. Joaquim Torra ha reiterar les disculpes pels teus tuits de fa sis anys, i ha afegit “alguna paraula inconvenient en algun article periodístic”. Aquest ha sigut el punt d’autocrítica final que ha culminat un discurs, en la segona sessió de la seva investidura, en què ha aprofitat per treure’s de sobre la ‘llegenda negra’ que ell mateix s’ha creat. En un discurs, aquest, sí, programàtic,  el president ‘in pectore’ ha fet un cant a la cohesió dels 7,5 milions de catalans. També, per tant, aquells que se senten espanyols i/o tenen el castellà com a llengua materna.

La seva idea de república on ancorar un eventual estat català com la de “tots, de tots els drets, on tothom gaudeixi de la plenitud de drets.”  “defensar la república és defensar-nos a tots, als 7,5 milions de persones.”

I aquesta no ha sigut l’última referència al global de la població catalana. Parafrasejant el que va dir l’avui empresonat Jordi Turull en la seva investidura fallida, el principal “valor de Catalunya són els seus 7,5 milions de ciutadans”.

En la defensa d’aquesta població i els seus drets, Torra ha reiterat que “aquest Parlament tornarà a impulsar totes les lleis que ja va aprovar i que el Govern del PP ha portat al Constitucional. Són 16. I servien a l’interès comú dels ciutadans d’aquest país. ¿O és que algú creu que la lluita contra el canvi climàtic només era per als independentistes?, ¿o la igualtat entre homes i dones?, s’ha preguntat el fins i tot candidat.

La conclusió que ha volgut transmetre Torra ha sigut que amb la república guanyaran tots els catalans i ningú no perdrà drets. La república és igualtat, llibertat i fraternitat”. I sempre, és clar, “mirant a Europa”.

En l’apartat de ‘provocar nervis a la Moncloa', Torra també ha reiterat que dins del seu projecte de recuperar les institucions i potenciar els drets democràtics s’impulsarà, com a màxima expressió, una Constitució catalana.

Notícies relacionades

I sobre el calendari, ha aprofundit en la idea, ja expressada per ell mateix i també per Carles Puigdemont al diari torinès ‘La Stampa’, que la celebració del judici contra els polítics del procés marcarà una fita. “El país es posarà a prova i tots haurem de saber estar a l’altura”.

Fora d’això, el discurs de Torra ha sigut una anodina successió de breus exposicions d’intencions sobre cada àrea de Govern. Homologable a la de qualsevol altre candidat que l’hagi precedit. Ni més ni menys, d’altra banda, que el que bona part de l’oposició va trobar a faltar i va retreure al candidat.