VOTACIÓ INTERNA

El consell polític de la CUP es reuneix per decidir el sentit del seu vot a Torra

Els anticapitalistes es conjuren per resoldre si mantenen la seva abstenció o si anul·len la postulació del nou candidat de JxCat

abertran40914744 gra055 granollers  barcelona   12 11 2017   la cup celebra u180511112313

abertran40914744 gra055 granollers barcelona 12 11 2017 la cup celebra u180511112313 / Susanna Saez

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El consell polític de la CUP ha començat ja la seva decisiva reunió a Cervera (Lleida). De la decisió que prenguin els seus membres dependrà que Quim Torra sigui el nou president de la Generalitat.Quim Torra Generalitat.

L’anunci de la seva candidatura a la investidura no necessàriament havia de canviar el sentit del vot de la CUP a qualsevol postulant que no fos l’expresident Carles PuigdemontCarles Puigdemont. Els anticapitalistes han celebrat, sense comptar el d’aquest diumenge, dos consells polítics que s’han saldat amb el mateix resultat:l’abstenció  dels seus quatre diputats.

El posicionament es donava per conclòs fins que tres territorials (Baix Llobregat, Barcelonès i Tarragona) van forçar una reunió d’urgència en forma de consell polític al conèixer el nom del nou postulant de JxCat. La trobada se celebra avui a Cervera (Lleida), aprofitant l’assemblea nacional estratègica que ha convocat el partit, i d’aquesta depèn que Torra superi la segona volta del debat d’investidura.

¿El motiu de la petició? Reobrir el debat per mostrar el seu rebuig i donar un sentit ‘no’ al postconvergent. Argumenten que JxCat i ERC no han pactat un programa de govern amb la CUP i demanen que es reconsideri l’abstenció que es pronosticava per a aquest dilluns vinent.

Però, ¿passarà Torra l’examen de la CUP? Que el diputat de JxCat arribi a la Presidència de la Generalitat depèn del que es desprengui de la trobada d’unes setanta persones. Si la CUP fa un gir cap al ‘no’, no serà investit perquè JxCat i ERC sumarien 66 vots, mentre que Cs, PPC, PSC, ‘comuns’i la CUP, 69.

¿Qui i com ho decideixen?

El consell polític és l’òrgan que calibra les opinions de les assemblees territorials de la CUP, que representen al seu torn els seus nuclis locals. Es reuneixen delegats de les dotze territorials i el secretariat nacional del partit, l’encarregat de gestionar el dia a dia de l’organització i respondre a les últimes hores. 

Cada territorial gaudeix d’uns vots concrets depenent de la població que representa i segons el seu nombre de regidors cupaires, la seva quantitat de militants i la suma de nuclis que aglutina. Geogràficament, aquestes no es corresponen necessàriament amb les comarques i províncies vigents al territori. Cada una té entre tres i sis vots. En total, 59.

Per tant, al conclave d’avui no es discuteixen postulats individuals sinó el que ha transcendit del debat de les seves bases. Els representants traslladen l’opinió majoritària de les assemblees que representen. 

Quan el posicionament és de gran transcendència, com és ara decidir sobre la investidura de Quim Torra o com ho va ser en el 2015 sobre lad’Artur Mas, a la reunió s’afegeixen membres del Grup d’Acció Parlamentària (GAP). Aquí hi participen una desena d’organitzacions autònomes que donen suport al partit en l’àmbit institucional sota el paraigua de la ‘Crida Constituent’. Algunes d’elles són Arran, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Endavant-OSAN, Poble Lliure, Corrent Roig, Lluita Internacionalista, entre d’altres. Entre totes, sumen vuit vots més.

Notícies relacionades

En aquesta reunió, encara que es compta amb la presència del secretariat nacional i dels quatre diputats, ells no tenen dret a vot. Així que tot queda en mans del que pactin sota un balanç total de 67 vots, en representació d’altres que ja han aclarit el seu.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO,les opcions que hauran d’escollir les bases són dues: facilitar la investidura amb quatre vots o bloquejar-la amb la unanimitat dels seus diputats. Si es marca la primera, s’haurà d’especificar com: amb quatre abstencions o amb quatre vots a favor. Per tant, no hi ha possibilitat que puguin dividir el sentit del seu vot.