REACCIONS A LA INTERVENCIÓ DEL CANDIDAT A PRESIDENT

La Moncloa veu "frontista" i "sectari" el discurs de Torra

"El que hem sentit no ens agrada, però jutjarem pels fets", adverteix Rajoy

Rivera demana mantenir l'article 155 i Sánchez recorda el compromís d'aixecar-lo

undefined43290734 graf5454  jerez de la frontera  c diz   espa a   12 05 2018 180512142520

undefined43290734 graf5454 jerez de la frontera c diz espa a 12 05 2018 180512142520 / A Carrasco Ragel

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Rosa María Sánchez

"Frontista", "sectari" i "divisori" són alguns dels durs adjectius amb què la Moncloa va qualificar el discurs pronunciat pel candidat "cesarista" Joaquim Torra davant delParlament  el matí d’aquest dissabte. 

En un comunicat oficial emès poc després d’haver finalitzat la primera intervenció de Torra, la Moncloa va restar credibilitat a l’oferta de diàleg formulada pel candidat des de la tribuna del Parlament i va advertir que el Govern "serà molt vigilant" sobre els actes de l’aspirant designat per Carles Puigdemont i del seu possible Govern.

En el text emès pel Govern no hi ha cap referència directa a la continuïtat, o no, de l’aplicació del’article 155 a Catalunya, però s’adverteix que "qualsevol il·legalitat serà reparada" i "qualsevol vulneració" del marc constitucional "serà resposta". "Els partits independentistes saben que no tenen cap possibilitat d’aconseguir els seus propòsits secessionistes", s’afirma.

Des del punt de vista del Govern de Mariano Rajoy, les paraules de Torra "evidencien l’escassa voluntat i capacitat de diàleg d’unes formacions" que neguen la veu primer al conjunt dels catalans i l’enteniment amb la resta dels espanyols".

"El que hem vist no ens agrada"

Poc abans d’emetre’s aquest comunicat, el mateix Rajoy s’havia referit a Torra aprofitant la seva intervenció en un acte del PP Jerez de la Frontera (Cadis). El líder popular no va voler entrar a valorar el candidat i es va citar a "jutjar-lo pels seus fets si al final és elegit" com a president. "El que hem vist i sentit a molts no ens agrada", va dir Rajoy en referència a les intervencions amb un marcat to antiespanyolista de Torra,  perquè  "no és representatiu dels ciutadans catalans". 

Rajoy va assegurar que, en qualsevol cas, l’Executiu central garantirà que "la llei i la Constitució es compleixen" a tot el país, que la unitat d’Espanya "es respecta" i que "ningú no actuarà contra el principi d’igualtat dels espanyols". L’obligació de qualsevol governant, va assenyalar el president, és "governar per a tothom, els que li voten i els que no". En aquesta ocasió, Rajoy no va fer cap nova al·lusió a l’aplicació de l’article 155. 

Divendres, el nou Govern ja va advertir que la possibilitat de suprimir l’autonomia d’una comunitat ja no és una qüestió simbòlica recollida a la Constitució, sinó que hi ha un precedent, tot i que esperava “no haver d’aplicar-lo” de nou si es mantenia el compliment de la llei.  L’aplicació del 155 "és un procediment que quedarà per al futur si fos necessari", va avisar divendres.

Discurs "incendiari"

Després de sentir el discurs de Torra, el líder de CiutadansAlbert Rivera,  es va afanyar a demanar a Rajoy a través de Twitter que no aixequi encara l’article 155. Segons Rivera el "discurs incendiari" de Torra "evidencia que no complirà la Constitució". "Rajoy ha de rectificar: no aixequem el 155 fins a posar fi al procés separatista", va afirmar al seu tuit.

Notícies relacionades

El líder del PSOEPedro Sánchez, per la seva part, va recordar que l’acord socialista amb el Govern per al suport al desplegament del 155 a Catalunya "és molt clar", en el sentit que "en el moment en què hi hagués un Govern català s’aixecaria" la seva aplicació.

Una legislatura autonomista

En declaracions davant dels mitjans de comunicació, a Segòvia, Sánchez va demanar al candidat català que doni pas a "una legislatura autonomista" que respecti la Constitució i que estigui "a l’altura de les seves responsabilitats". Segons el secretari general socialista, "la responsabilitat ha de ser unir els catalans, no endinsar-se a les fractures socials i econòmiques".