COMUNITAT DE MADRID

Rajoy elegeix Garrido per substituir Cifuentes

El president aposta per la continuïtat i deixa el número dos de l'expresidenta al capdavant de l'Executiu madrileny

Pío García Escudero agafarà les regnes del PP de Madrid fins a les eleccions de la pròxima primavera

mariano-rajoy

mariano-rajoy

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El líder del PP, Mariano Rajoy, ja ha adoptat una decisió i serà Ángel Garrido qui substitueixiCristina Cifuentes al capdavant de la Comunitat de Madrid, almenys fins a les eleccions autonòmiques i municipals del 2019. Així ho han comunicat els populars aquest dilluns després de la reunió del Comitè Electoral Nacional. Rajoy ha apostat per la continuïtat i ha optat per Garrido, número dos de Cifuentes i president en funcions des que va dimitir la política madrilenya. 

El cap de l’Executiu nacional també ha decidit que Pío García Escudero, president del Senat, agafi les regnes del PP de Madrid, un lloc que ja va ocupar entre 1993 i 2004. Juan Carlos Vera farà la funció de secretari general. En roda de premsa, el número tres del partit nacional, Fernando Martínez Maillo, ha explicat que Rajoy ha pres aquesta decisió amb els estatuts a la mà, ja que permeten que el comitè executiu nacional faci aquests canvis "sempre que s’apreciïn greus circumstàncies que així ho aconsellin" (es llegeix a l’article 40.e). No es tracta d’una gestora com a tal, ha apuntat Maillo, ja que això suposaria fer un equip totalment nou. "En aquest cas canvia la direcció, però es mantenen els òrgans del partit. El president [García Escudero] i el secretari [Vera] nomenaran nous vicesecretaris o no...", ha declarat davant de la premsa. 

El congrés del PP de Madrid se celebrarà després de les eleccions de la pròxima primavera, ha subratllat Maillo.

La lleialtat de Garrido 

Dimecres passat, el Dos de maig, Garrido va declarar en una entrevista a Telemadrid que va ser "lleial" a Cifuentes (la va defensar quan va esclatar l’escàndol pelmàster fantasma), però que això no l’"inhabilita" per ser "lleial i honest" a altres dirigents, perquè "es tracta d’un projecte" polític. 

Garrido (Madrid, 1964) ja va ser també fidel a Esperanza Aguirre, ja que des de 2011, amb la líder com a principal dirigent del PP madrileny, va començar a assumir càrrecs d’importància com el de la presidència del ple del’Ajuntament  de la capital (entre 2011 i 2015). Ja el maig de 2015 va passar al Parlament i va col·laborar en les negociacions amb Ciutadans per aconseguir un acord d’investidura. 

Un aspirant net

Està previst que l’elegit mantingui una trobada amb el Grup Parlamentari Popular a l’Assemblea de Madrid abans que la presidenta de la Cambra regional, Paloma Adrados, comenci la ronda de contactes, per deferència amb els seus companys.

Adrados es veurà entorn de les 18 hores amb els grups parlamentaris per ordre de representació. Així, el PP serà el primer i després ho farà el PSOE. Dimarts al matí serà el torn de Podem i Ciutadans. Aquest últim ha de donar el vistiplau al candidat proposat pels populars, ja que els seus vots són necessaris per investir-lo.

Com a única condició, els taronges han demanat que la persona elegida estigui "neta" i que no tingui a la seva esquena "casos de corrupció". Així mateix, des de Ciutadans ja han mostrat la seva predisposició que l’acord d’investidura continuï vigent i que el PP segueixi complint, "com fins ara", les mesures.

Notícies relacionades

Garrido pot no ser el candidat a les eleccions autonòmiques del 2019, una decisió que Rajoy haurà de tornar a prendre a començaments de l’any vinent.

Segons fonts de Ciutadans, Maillo ha telefonat al secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, per comunicar-li el nom del designat. El líder dels taronges, Albert Rivera, estava oferint una roda de premsa quan s’ha conegut la notícia i ha confirmat el seu suport a Garrido perquè, "que se sàpiga", no està involucrat en cap trama de corrupció.