L'ENVIT INDEPENDENTISTA

Una entitat privada representarà els interessos de la sobirania als EUA

L'exdelegat de la Generalitat a Washington, cessat pel 155, dirigirà el Catalonia American Council

zentauroepp38273594 dimarts  02 maig 2017 03 00  marina l pez  el delegat del go180502235203

zentauroepp38273594 dimarts 02 maig 2017 03 00 marina l pez el delegat del go180502235203

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L'article 155 de la Constitució ha liquidat el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat)Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), l'organisme creat per la Generalitat per promoure el procés independentista al voltant del món. Les anomenades‘ambaixades' han hagut de tancar. I dotzenes de treballadors d'aquest servei exterior han estat acomiadats.

Res d'això no ha impedit, tanmateix, que menys d'un mes després que el Govern tanqués definitivament Diplocat, els seus antics funcionaris hagin trobat la fórmula per mantenir la representació a Washington. Aquest dimecres s'ha anunciat la posada en marxa del Catalonia America Council (CAC), una organització sense ànim de lucre, "independent i no partidista", dedicada a estrènyer llaços entre els dos territoris i dirigida pel delegat del Govern català a la capital dels Estats Units, cessat pel 155. 

El CAC té naturalesa privada i es finança "exclusivament amb donacions" d'empreses i particulars, segons consta en el comunicat de premsa que ha servit per presentar-lo en societat, una condició que impedirà formalment a les autoritats espanyoles interferir en les seves activitats. El dirigeix Andrew Davis, que va ser delegat de la Generalitat a Washington des que va obrir l'oficina de representació el 2008 fins que va ser cessat a l'octubre en virtut del 155.

Nord-americà, casat amb una catalana, Davis té formació en relacions internacionals i és conegut per la seva tendència a mantenir-se allunyat dels mitjans de comunicació projectant un perfil baix. En els seus anys a Washington, Davis va liderar els contactes amb el Congrés i el Departament d'Estat per provar de buscar suports a la causa independentista, una missió per a la qual es va contractar diversoslobbysal llarg dels anys.

Abordar els reptes

A la seva pàgina de Linkedln, Davis apareix des de l'abril del 2018 com a president de Seny Consulting International, una "consultora internacional d'afers públics, feta a mida per treballar amb les autoritats municipals, estatals i provincials i per a aquestes". Un càrrec que presumiblement haurà de compaginar a partir d'ara amb el de director executiu del Catalonia American Council (Consell Catalunya Amèrica), "dedicat exclusivament a abordar els reptes polítics i socials que encaren Catalunya i Amèrica del Nord i a reforçar les relacions entre tots dos", segons consta a la seva pàgina web.

Notícies relacionades

El Consell assegura que promourà "el debat i la discussió dels assumptes més urgents que afronten les dues comunitats. Des de la democràcia fins als drets civils, passant per les polítiques públiques, el comerç i la inversió". I ho farà buscant complicitats entre actors polítics, laboratoris de pensament, institucions acadèmiques i mitjans de comunicació. "En aquests moments el context global polític i social demostra clarament que no podem donar per garantits aquests valors", diu Davis en el comunicat, referint-se a la "llibertat, la democràcia i l'autogovern". "En aquests temps desafiadors creiem que actuar és més una obligació que un luxe".

L'equip

Com a número dos tindràAnselm Bossacoma, que dirigirà el departament de Negocis i Innovació del CAC. Bossacoma té una llarga experiència en aquests àmbits perquè entre el 2005 i el 2018 ha dirigitl'oficina comercial del Govern a Califòrnia. En la junta de governadors de l'organisme apareixen tres nord-americans, els únics que figuren fins ara al web: George Ganey, un advocat especialitzat en immigració i amb despatx a la capital; Katrina Drabeck, exassessora de la senadora demòcrata Dianne Feinstein i gestora de responsabilitat social en una fundació de Silicon Valley, i James Stranko, consultor de McKinsey&Company, a la qual va arribar després de treballar per a laClinton Global Initiative en temes relacionats amb Llatinoamèrica.