DIA DE LA COMUNITAT

Un Dos de Maig atípic a Madrid

La festa arriba una setmana després de la dimissió de Cifuentes, amb un president en funcions i el PP regional obert en canal

Els possibles 'salvadors' Santamaría i Casado hi seran entre els convidats, i s'hi afegiran també Sánchez i Errejón

jlr27427

jlr27427
zentauroepp43152502 madrid   02 05 18   actos del dia de la comunidad de madrid 180502115303
zentauroepp43152474 madrid   02 05 18   actos del dia de la comunidad de madrid 180502115256
jlr27381
jlr27399
jlr27304

/

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Iolanda Mármol

Si el vídeo del'hipermercat  no s'hagués difós, Cristina Cifuentes hauria dimitit aquesta tarda. És el que va dir la ja expresidenta madrilenya quan va convocar la premsa fa just una setmana per anunciar que deixava el càrrec. L'exdirigent va explicar que se sentia assetjada per l'escàndol del màster fantasma i tenia pensat abandonar el càrrec un cop passada la tradicional recepció del Dos de Maig, festa de la Comunitat de Madrid. Tanmateix, la publicació de lagravació que suposadament prova que va robar dues cremes va dinamitar els seus plans.

Aquest migdia, com és habitual, el Govern regional ha lliurat les medalles de la Comunitat i es disposa a oferir una copa de vi a la seva seu, a la Reial Casa de Correus, on acudiran nombrosos polítics, empresaris, representants dels diferents credos i membres de l'alta societat madrilenya. És una concentració curiosa de veure. Segons l'organització, hi ha uns 1.100 convidats. L'amfitrió oficial és Ángel Garrido, número dos de Cifuentes en el Govern i ara president interí de l'Executiu i també del PP madrileny després de la doble dimissió de la seva excap. En el seu discurs no ha fet ni una referència a Cifuentes. Génova està pensant aquests dies a qui deixa l'Executiu fins a les eleccions del 2019 i ell ha enviat el missatge que no vol molestar. Garrido només ha dit que si ell era l'amfitrió era perquè així ho marca la "normativa autonòmica". Únicament el premiat Alfonso Ussía ha recordat l'expresidenta perquè va ser qui "li va concedir el premi".

Que ningú busqui algun dels expresidents que ha tingut l'Executiu. A l'absència de Cifuentes, s'hi han afegit també les d'Ignacio González, Esperanza Aguirre i AlbertoRuiz-Gallardón. Per una raó o una altra cap no hi ha anat. Entre els assistents sí que hi ha la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado. Tots dos estan inclosos en les travesses de possibles ‘salvadors' del partit regional. A Santamaría sempre que se li ha plantejat el tema d'anar com a candidata a l'alcaldia o a l'Executiu autonòmic ha respost que està «a disposició» del que digui Mariano Rajoy. La proposta no seria fútil, ja que, si el president l'hi demanés, voldria dir que la trauria de la cursa per succeir-lo a ell com a líder principal del partit. Veurem com se'n surt avui amb les preguntes de la premsa.

Ángel Garrido / JOSÉ LUIS ROCA 

Cospedal s'hi apunta a última hora

A prop d'ells dos hi ha també la ministra de Defensa i secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal. Va confirmar ahir a última hora seva assistència, que té la seva importància, ja que va ser la principal valedora de Cifuentes a la cúpula de la formació durant les setmanes que va durar l'escàndol del màster. Totes dues mantenen una estreta relació personal al marge de la professional. Cospedal, a més, va ser l'encarregada de traslladar-li l'ordre de Rajoy que havia de deixar la presidència de la Comunitat de Madrid després de la difusió de la cinta sobre el furt de les dues cremes.

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, està acompanyada de l'aspirant a candidat de Podem a la Comunitat, Íñigo Errejón, i la número dos de la seva llista, Tania Sánchez.

Del PSOE hi ha el seu secretari general, Pedro Sánchez, que encapçala la delegació socialista. També hi ha el secretari general del PSOE-M, José Manuel Franco, i el portaveu del grup a l'Assemblea, Ángel Gabilondo.

Rajoy i Rivera, baixes

Notícies relacionades

Albert Rivera no ha participat aquest any en els actes ja que està de viatge a l'Argentina i Xile. Del partit taronja hi han anat Ignacio Aguado, Begoña Villacís i Miguel Ángel Gutiérrez.

Rajoy no hi ha anat tampoc perquè està a Burgos per assistir a la firma de l'acord de col·laboració per rehabilitar l'antic Hospital de la Concepción com a nova seu de l'Arxiu Històric Provincial i per a l'ampliació del Museu de Burgos.