A SANT ANDREU DE LA BARCA

Ponsatí demana a Ensenyament que publiqui l'informe sobre els professors investigats

L'exconsellera reclama la difusió del document d'Inspecció que, segons un docent, els exculparia

La fiscalia els acusa d'un presumpte delicte d'incitació a l'odi a alumnes fills de guàrdies civils

zentauroepp40854098 councillor of education of the generalitat of catalonia clar180226085055

zentauroepp40854098 councillor of education of the generalitat of catalonia clar180226085055 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L'exconsellera d'Ensenyament de la Generalitat Clara Ponsatí reclama al departament que va dirigir, via Twitter, que publiqui l'informe d'Inspecció sobre l'endemà de l'1-O  a l'institut El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat). La fiscalia està investigant nou professors del centre per un presumpte delicte d'incitació a l'odid'incitació a l'odi a alumnes els pares dels quals són guàrdies civils per haver-los adreçat suposadament paraules humiliants. "El silenci i la por aviven el feixisme", ha publicat des d'Escòcia  a la xarxa social.

Un docent de l'institut, delegat sindical de la CGT, Josep Lluís de Alcázar, va reclamar aquest dilluns a l'alcalde de la localitat, Enric Llorca, que li pregunti al ministre d'Educació -que té les competències en la Generalitat per l'aplicació del'article 155 de la Constitució- "per què està ocultant l'informe d'Inspecció".

"Cap indici negatiu"

El professor va assegurar que el seu sindicat té constància que aquest document "no veu cap indici" negatiu en el comportament dels docents. També va lamentar que la Generalitat no els permetés fer un relat diferent de la versió que "s'anava alimentant", i ha retret que les famílies denunciants no parlessin primer amb l'institut ni presentessin una reclamació a Inspecció.

La fiscalia afirma que els professors van vulnerar el principi d'inclusió escolar, la "cohesió social", així com l'exclusió de qualsevol tipus de proselistime o "adoctrinament" i el "respecte a la convivència". "Deus estar content amb el que ahir va fer el teu pare», "els guàrdies civils són uns animals, només saben donar cops" o "que aixequin la mà els fills dels guàrdies civils", són algunes de les frases que van pronunciar els professors, segons la denúncia.

Unes 200 persones han sortit al carrer aquest dimarts a Sant Andreu de la Barca per mostrar el seu suport als professors. La mobilització ha tingut lloc després de la polèmica de la difusió de fotografies dels docents aEl Mundo, que el líder de CsAlbert Rivera, va tuitejar, la qual cosa li va portar les crítiques de Podemos, el PDECat i ERC. També aquest dilluns van aparèixer a la façana de l'institut pintades amb els noms i cognoms dels professors.

Reunió amb Interior

Notícies relacionades

A propòsit de la polèmica, el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i el d'Educació, Marcial Marín, es reuniran el proper 8 de maig amb una representació dels guàrdies civils pares d'alumnes de l'institut. Segons un comunicat del Ministeri de l'Interior, la cita l'ha impulsat el ministre Juan Ignacio Zoido i tindrà lloc a la Delegació del Govern, a Barcelona, on els alts càrrecs els mostraran el seu suport "i respectaran sempre el procés judicial obert".

Al marge de les actuacions judicials en marxa, afirma el ministeri, comparteix "la seva indignació per actituds tan antidemocràtiques, sectàries i impròpies d'un centre educatiu". Les dues secretaries d'Estat segueixen des de fa setmanes, afegeix, els fets d'aquest institut així com d'altres possibles casos d'assetjament en centres escolars de Catalunya".