Balanç

Cs, PSC i PP han patit mig centenar d'atacs a les seves seus a Catalunya

Les destrosses són, sobretot, vidres trencats o pintades a la façana, així com pintura o ous llançats

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

Ciutadans, el PSC i el PP han patit més de mig centenar d'atacs en diferents seus dels seus partits a Catalunya en els últims mesos, destrosses que han anat des de vidres trencats fins a llançament de pintura i ous i, sobretot, pintades a la façana. En concret, el partit d'Albert Rivera n’ha comptabilitzat almenys 17 i els socialistes catalans i els populars xifren aquests incidents en més d'una vintena, segons dades de les tres formacions.

A més, alguns dirigents d'aquests partits constitucionalistes han patit escarnis, com li va passar al president del PP català, Xavier García Albiol, el dia de Sant Jordi quan regalava roses a Badalona; pintades intimidatòries al seu domicili, com la que va denunciar el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, o cartells i pintades independentistes en el negoci de la mare d'Albert Rivera, a Granollers.

Darrere d’alguns d'aquests incidents hi ha hagut els anomenats comitès de defensa de la república (CDR) de Catalunya, que han estat objecte d'investigacions de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional des que es va iniciar l'anomenatprocés.

Per Setmana Santa, els CDR van protagonitzar diversos sabotatges, amb talls de carreteres i l'obertura de les barreres en diverses autopistes catalanes. La fiscalia va afirmar que aquestes conductes "posen en perill la pau pública, l'ordre constitucional i l'essència del sistema democràtic".

Cs: 17 atacs a seus en els últims vuit mesos

Concretament, les seus de Cs han patit almenys 17 incidents en els últims vuit mesos. A part de destrosses com vidres trencats, llançament de pintura i ous, o, sobretot, pintades a la façana o a la porta d'entrada, se'ls insulta anomenant-los "falangistes", "escòria feixista", "nazis" o "repressors", o se'ls deixen missatges com "Fora", "Catalunya lliure, Catalunya catalana" o "llibertat per als presos polítics", segons ha indicat el partit.

Les seus de Cs que ha estat objecte de més atacs en els últims mesos són la de Barcelona (quatre) i la de l'Hospitalet de Llobregat (tres des del novembre passat, dotze els últims dos anys i mig), tot i que també se n'han registrat en altres municipis barcelonins i a Lleida. A l’Hospitalet, moltes vegades no trobaven només pintades, sinó també excrements llançats contra la porta.

Als atacs contra els locals de Cs cal afegir-hi "un escarni a càrrec d'independentistes" en una parada del partit a Palamós (Girona) al març, i dos incidents al setembre que la formació taronja atribueix a Arran, organització juvenil lligada a la CUP: uns "aldarulls" a la caseta de Cs a la festa major de Santa Coloma de Gramenet i la difusió de cartells amb les cares dels regidors de Cs a l'Ajuntament, animant a increpar-los pel carrer.

Així mateix, al febrer algú va pintar llaços grocs –per demanar la llibertat dels polítics presos– al domicili d'un afiliat de Ciutadans a Girona, i en aquesta mateixa ciutat van aparèixer a l'octubre unes pintades amb amenaces de mort contra el president del partit, Albert Rivera, i contra la líder a Cataluya, Inés Arrimadas.

Per a Ciutadans, el que és més greu d'aquests incidents és l'"assenyalament" que creuen que es vol fer contra ells per la seva dura oposició a l'independentisme, i en més d'una ocasió han dit que la responsabilitat última d'aquests actes hostils és dels polítics separatistes per "generar confrontació" en la societat catalana.

PSC: pintades, insults i anònims

Des de mitjans del 2017, el PSC suma 23 atacs a les seves seus i locals, segons el balanç que porta la formació. La nova seu central de la formació es va despertar al març amb pintades a la façana com “Fora de Catalunya”, “Puta Espanya” i “Espanyolsmaricons”. Altres locals han patit vidres trencats o llançament d'ous, i pintades que acusen els socialistes catalans de "feixistes" i "opressors".

Però no només les seus del PSC han estat objecte d'atacs. Els assetjadors han anat un pas més enllà i les pintades amenaçadores i humiliants han aparegut als domicilis particulars de representants del PSC, com li va passar fa poc al secretari d'organització del partit, Salvador Illa, que es va llevar amb una sèrie de grafitis a la façana de l'edifici.

Les pintades, reivindicades pels comitès de defensa de la república, identificaven el PSC amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. "Ni oblit ni perdó", pel suport dels socialistes a l'aplicació del 155, adverteixen els CDR, que es defineixen com a "ni passius ni terroristes: apoderats".

A més d'Illa, una dotzena de càrrecs del PSC han patit pintades intimidatòries als domicilis particulars o llocs de feina i rebut cartes anònimes amb insults. És el cas, entre d’altres, dels alcaldes de Bagà, Vallirana, Vilamova del Camí, Esplugues de Llobregat, Santa Margarida i els Monjos, l'Hospitalet i l'Infant, Palau-solità i Plegamans, Alfarràs, Òdena i Tiana.

Les xarxes socials, que faciliten l'anonimat, han estat l'escenari escollit per molts per insultar sense pietat els representants del PSC. El primer secretari, Miquel Iceta; l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marin, o la diputada Meritxell Batet han rebut insults per aquesta via. D'altres han estat increpats de manera presencial, com va ser el cas de la regidora de les Masies de Voltregà i l'alcalde de Mollet del Vallès.

PP: més d'una vintena d'atacs a les seves seus

En el cas del PP, almenys 14 de les seves seus han estat atacades en els últims sis mesos, algunes, més d'una vegada. Segons ha informat el partit, han patit aquests incidents les seus de Barcelona, l’Hospitalet, Badalona, Cerdanyola, Barberà del Vallès, Mataró, Sabadell, Sant Sadurní, Cubelles, Castelldefels, Lleida, Girona, Pallaresos i Valls.

Notícies relacionades

A més, el PP ha xifrat en almenys vuit els escarnis o situacions violentes que han patit regidors i representants del PPC en localitats com el Prat, Cornellà, Vilassar de Mar, Badalona, Sant Fost de Campcentelles, Sant Cugat, Tarragona i Castelldefels.

Fa només una setmana, Albiol ho va viure personalment a la plaça de l'Ajuntament de Badalona quan repartia roses per Sant Jordi i un grup de persones el va increpar al crit de “fora, fora” i van exigir la llibertat dels polític empresonats. El mes de desembre passat, en plena campanya electoral, la vicesecretària d'estudis i programes, Andrea Levy, també va ser víctima d'un escarni mentre anava a la inauguració del pessebre de Sant Fost.