INVESTIGACIÓ PARLAMENTÀRIA

Els empresaris pròxims al PP llencen pilotes fora

Villar Mir i López Madrid neguen al Congrés haver finançat el partit liderat per Mariano Rajoy

El fundador d'OHL admet pagaments a Faes i assegura que es va negar a treballar a Balears "per la corrupció"

undefined43056691 madrid 24 04 2018 javier lopez madrid comparece en la comisi180424120905

undefined43056691 madrid 24 04 2018 javier lopez madrid comparece en la comisi180424120905 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Juan Miguel Villar Mir i el seu gendre Javier López Madrid, empresaris de la construcció situats en l’òrbita del PP i presumptament implicats en el finançament del partit, van negar ahir qualsevol pagament a la formació liderada per Mariano Rajoy. Durant les seves compareixences en la comissió del Congrés que investiga els escàndols a les files populars, Villar Mir i López Madrid van tirar pilotes fora davant els testimonis, proves documentals i informes policials en què resulten assenyalats. López Madrid va dir que no tenia «cap relació» amb el PP. El seu sogre, Villar Mir, fundador del grup OHL i imputat pel cas Púnica, va assegurar haver-se negat a treballar en «algunes comunitats» per «la corrupció». Només va citar Balears.

«Hi ha empresaris corruptes i això és una vergonya. S’ha de fer la guerra més decidida contra la corrupció», va dir Villar Mir, que va reconèixer haver finançat FAES, la fundació presidida per José María Aznar, però no el PP. La seva presència en els papers de Bárcenas, on apareix com el principal donant del partit, són una «invenció» de l’extresorer del PP, va assenyalar.

Abans de Villar Mir va intervenir López Madrid, conseller delegat del Grupo Villar Mir, imputat per la sortida a borsa de Bankia, les targetes black de Cajamadrid (cas pel qual va ser condemnat a sis mesos de presó), el cas Lezo i el cas Púnica.

L’informe de la uco

Notícies relacionades

El mes d’octubre de l’any passat, el financer Adrián de la Joya va declarar davant el jutge Eloy Velasco que López Madrid li va ingressar l’any 2007 una comissió d’1,4 milions d’euros destinada a l’expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González. Els diners estaven destinats, segons la investigació, al fet que OHL s’adjudiqués la concessió de la línia de Cercanías Móstoles-Navalcarnero. La UCO, per la seva part, va examinar l’agenda de Francisco Granados, exconseller del Govern madrileny, i va concloure que tots dos es van repartir 500.000 euros de la caixa b del PP.

L’empresari va insistir que res d’això era veritat. «No he finançat ni he donat mai diners al PP», va repetir durant tota la seva compareixença. Les acusacions de De la Joya, va dir, «no se sostenen». I el seu nom, va continuar, no apareix a l’agenda de Granados. «No són les meves inicials», va assegurar.