INVESTIGACIÓ DE LA PRESUMPTA MALVERSACIÓ

El Diplocat es va gastar 40.000 euros en vols i estada de 47 observadors de l'1-O

La Guàrdia Civil acredita les identitats d'aquestes persones, entre altres un lord anglès i polítics del Sinn Féin, EH Bildu i Alternativa Galega

diplocat

diplocat

4
Es llegeix en minuts

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) es va gastar 40.591,2 euros en els vols i l'estada de 47 persones que van actuar com a observadors internacionals o acompanyants durant el referèndum independentista de l'1 d'octubre, segons ha acreditat la Guàrdia Civil en un informe remès al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona i que ja està en poder del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga el Govern de Carles Puigdemont per rebel·lió i malversació de fons públics.

En l'informe, amb data 9 de març, la Guàrdia Civil sosté que el Diplocat va pagar un total de 17.703,36 euros en hotels, 18.835,76 euros més en vols i 4.052,1 euros que s'haurien utilitzat per finançar els actes en què aquestes persones van participar, cosa que fa un total de 40.591,2 euros. Assenyala com a responsable directe del seu pagament Albert Royo, que va ser secretari general del Diplocat des del 2013 fins al 31 d'octubre del 2017, quan va ser cessat en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Els pagaments en alguns d'aquests hotels es van fer amb una targeta Diners Club que gestionava Royo, responsable de la institució la responsabilitat última del qual correspon a l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, processat en la causa i actualment en presó preventiva per ordre de Llarena.

Europarlamentaris i diputats

En el seu informe, l'institut armat també afegeix una llista amb els observadors internacionals que han aconseguit identificar prenent com a referència una publicació en premsa, entre els quals hi ha europarlamentaris i diputats dels seus respectius països de procedència, entre ells un membre d'EH Bildu (Josu Juaristi), un membre d'Alternativa Galega (l'eurodiputada Lidia Senra) i quatre membres del Sinn Féin.

D'Eslovènia va arribar Dimitrij Rupel (Partit Democràtic Eslovè S&D); procedents de Bèlgica són Mark Demesmaeker, Peter Luykx, Helga Stevens (Grup de l'ECR de la Nova Aliança Flamenca); i de Dinamarca, Alex Ahrendtsen (Partit del poble danès ECR), Magni Arge (membre del Comitè de les Illes Fèroe), Lars Aslan Rasmusen (Socialdemokraterne S&D), Pelle Dragsted (Partit Unitat de Dinamarca), Rasmus Nordqvist (Partit Alternativa).

El Diplocat també va invitar el polític estonià Artur Talvik (Vabaerakond- Partit Lliure); els finlandesos Simon Elo (Grup Parlamentari Blau ECR), Hello Maria Järvinen (Vihreät-Green League Greens/EFA). També es va identificar Gerard Onesta, president de la Mesa de l'Assemblea del Consell Regional d'Occitània.

Membres de Syriza

D'Alemanya va arribar Andrej Hunko (Die Linke); de Grècia, Stylianos Kouloglou (Syriza); d'Islàndia, Birgitta Jónsdóttir (Partit Pirata). Destaquen els irlandesos Mick Barry (Partit Socialista), Lynn Boylan, Eoin ó Broin i Trevor Ó Clochartaigh (Sinn Féin).

Un altre dels observadors internacionals procedeix d'Israel, Ksenia Svetlova (Unió Liberal / Laborista - Sionista); un altre de Letònia, Veiko Spolitis (Independent - antiga Vienotiba). També va arribar a Catalunya l'exsecretari d'Estat macedoni Emil Kirjas (Liberal International); el membre del Consell Nacional de Mònaco Alain Victor Raymond Ficini (HM Horitzó Mònaco); i de Suècia, Bodil Valero (Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea).

També van venir a Catalunya per observar el desenvolupament de l'1-O l'eurodiputada María Lidia Senra Rodríguez (Alternativa Galega d'Esquerdas) i Josu Juaristi Abaunz (EH-Bildu), que va ser elegit com a eurodiputat en les eleccions europees del 2014, en la candidatura dels Pobles Decideixen. A més, va treballar al diariEgini després del tancament de la publicació, ho va fer al diari Gara,del qual va ser director del 2004 al 2011.

Concretament del Regne Unit van invitar sis persones: Martina Anderson (Sinn Féin), Joanna Cherry i Douglas Chapman (Partit Nacionalista Escocès), Jill Evans i Hywel Williams (Partit dels verds de Gal·les) i Lord Christopher John Rennard (Partit Liberal Demòcrata). Altres observadors o acompanyants d'aquests que han sigut identificats per la Guàrdia Civil són Paul Wesson, que va arribar d'un vol procedent de Birmingham (Regne Unit); Seamus Martin, de Dublín (Irlanda); Andras Palatitz, de Budapest (Hongria); Charlotte Wagenaar, procedent d'Amsterdam (Països Baixos); Chris Cunninghame, de Londres (Regne Unit); Lukasz Firmanty, de Berlín (Alemanya); i altres de procedència desconeguda com Kira Kaurinkoski, Carlos Albisu, Eduardo Rey, Eduardo Alfaro, Fadoua Chouham Nadifi i Enric Lazanza.

Hotels de 61 a 234 euros la nit

Entre els hotels contractats per aquestes persones hi ha el Gallery Hotel -que cobra entre 208 i 234 euros per nit-, l'Hotel Praktik Bakery -que costa entre 61 i 109 euros per nit- i l'Hotel Diagonal Centre -que cobra entre 150 i 220 euros la nit-, tots ells situats a Barcelona. Es van contractar altres establiments a Lleida, Girona, Figueres i Tarragona on es van allotjar 14 persones per un valor total de 2.416 euros.

En alguns d'aquests establiments, com el Galley Hotel, la factura va incloure 50 àpats i lloguer de serveis de micròfon per a sales on els convidats al referèndum van compartir opinions, tal com la Guàrdia Civil ha obtingut del Twitter de l'eurodiputada gallega Senra, els missatges de la qual es reprodueixen en l'informe. L'institut armat ressenya que tant ella com els seus acompanyants portaven acreditacions de la Generalitat.

Acreditar la malversació

Notícies relacionades

Les conclusions d'aquest informe van ser tingudes en compte en el document resum que va ser remès fa uns dies a Llarena per acreditar la malversació presumptament comesa pel Govern de Puigdemont per organitzar el referèndum, i parteixen de la dada que la Delegació del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea es va gastar 177.065 euros de fons públics per al pagament a la institució The Hague Center for Strategic Studies, perquè a través d'observadors internacionals es verifiqués el referèndum de l'1-O.

Si bé el contracte el va realitzar la delegació del Govern català davant la UE, la logística (trasllat, allotjament i manutenció) ha estat finançada pel Diplocat, segons la Guàrdia Civil. La llista íntegra d'aquests observadors no ha pogut ser determinada en la seva totalitat per la negativa per part d'aquest organisme de la Generalitat a facilitar les dades.