INFORME

El Consell d'Europa veu "fortes sospites" de corrupció en un senador del PP

Segons un informe, Agramunt, que va ser president de l'assemblea d'aquesta institució, "podria haver sigut subornat amb prostitutes" a canvi de defensar els interessos d'Azerbaidjan

Una comissió independent observa també irregularitats en l'actuació del diputat del PDECat Jordi Xuclà i l'actual secretari de Defensa, Agustín Conde

zentauroepp31356073 valencia 5 10 15   politica pedro agramunt y rita barbera pp180424112456

zentauroepp31356073 valencia 5 10 15 politica pedro agramunt y rita barbera pp180424112456

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La comissió independent que investiga possibles casos de corrupció a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa ha presentat un informe sobre l'activitat de Pedro Agramunt, senador del PP i expresident de l'assemblea, que té "fortes sospites" que va participar en activitats de "naturalesa corrupta" vinculades a l'Azerbaidjan encara que sense evidències clares.

La comissió recorda que aquest país va tenir un paper clau en l'elecció d'Agramunt com a president de l'assemblea i que hauria finançat la seva campanya. El popular valencià, indica l'informe, hauria defensat els interessos d'aquest país a l'assemblea, hauria revelat un informe al seu representant i, entre altres accions, hauria minat un informe sobre la situació dels presos polítics en aquest país.

La principal conclusió és que Agramunt "va trencar el principi de neutralitat, imparcialitat i objectivitat".

L'informe inclou testimonis que asseguren que el polític popular valencià "podria haver sigut subornat amb prostitutes" en un viatge a l'Azerbaidjan en les eleccions del 2015 encara que admet que es tracta d'informacions "no corroborades".

Agramunt va dimitir com a president de l'assemblea després d'un any i mig al càrrec per la desconfiança que havia generat un viatge sense el coneixement del Consell d'Europa a Síria amb diputats russos per reunir-se amb el president Baixar al-Assad.

Xuclà i Conde, també assenyalats

La comissió independent també apunta que el diputat de PDECat, Jordi Xuclà, i l'exdiputat del PP i actual secretari d'Estat de Defensa, Agustín Conde, també van infringir el codi de conducta per a observadors internacionals en aquests mateixos comicis.

De Xuclà l'informe destaca la seva actuació "sospitosa" com a cap de la delegació de la missió de l'APCE en les eleccions parlamentàries del 2015 a l'Azerbaidjan encara que l'exonera d'acusacions més greus després d'escoltar les seves al·legacions.

Respecte a Conde, l'informe qüestiona un informe presentat en nom seu en què el seu company polonès Tadeusz Iwinski va rebre instruccions en forma de declaracions preparades per part del belga Stef Goris, parlamentari de l'APCE fins al 2007 i del qual diuen que és figura "essencial" en l'engranatge d'influència de l'Azerbaidjan.

Agramunt parla de "caça de bruixes"

Notícies relacionades

En un comunicat enviat a Efe, Agramunt assegura que l'informe està basat en "falsedats", que es tracta d'una "caça de bruixes" i que suposa "el pitjor atac als drets civils de qualsevol individu a un Estat de dret".

El popular diu que "traspassa tots els límits de l'Estat de dret i els estàndards mínims de la democràcia" i "s'acusa, es jutja, es condemna i s'executa, sense iniciar-se cap procediment contradictori". Agramunt, que estudia accions legals, va acusar la comissió de tenir una actitud "clarament inquisitorial, amb un mètode que ens retrotreu a l'edat mitjana" i va dir que "si hi haguessin proves, el procedent seria posar-les en coneixement dels tribunals de justícia".