El Govern central destitueix Agustí Colomines i la directora de Relacions Exteriors

L'historiador i excap de la fundació CatDem dirigia l'Escola d'Administració Pública de Catalunya

El cessament de Marina Borrell es produeix després de l'acte de Lluís Puig a la delegació del Govern a Brussel·les

zentauroepp13527460 barcelona  5 7 2010   fotografia  guillermo moliner    parla180420004445

zentauroepp13527460 barcelona 5 7 2010 fotografia guillermo moliner parla180420004445 / GUILLERMO MOLINER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres la destitució de la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell, després de la intervenció de l'exconseller de Cultura, Lluís Puig, en un acte a la delegació del Govern a Brussel·les.

Fonts de l'Executiu han confirmat a Efe el cessament de Borrell, així com el d'Agustí Colominesdirector de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, les dues decisions preses pel Govern central en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, ha considerat que la intervenció de Puig en la presentació d'un llibre a la seu oficial de la Generalitat a Brussel·les "va ser un incident desagradable" pel qual l'Executiu prendria mesures en la reunió del Consell de Ministres d'aquest divendres. La de Brussel·les és l'única delegació de la Generalitat a l'exterior que el Govern de Mariano Rajoy ha mantingut oberta després d'aplicar l'article 155 de la Constitució.

Entrada prohibida

A finals de gener, el Govern central va donar l'ordre de no permetre l'entrada de l'expresident Carles Puigdemont i dels exconsellers fugits aleshores amb ell a Bèlgica a l'oficina del Govern a Brussel·les per reunir-se amb el president del Parlament, Roger Torrent.

"No es pot permetre que pròfugs de la justícia utilitzin un local públic", van justificar fonts diplomàtiques.

Notícies relacionades

Fonts de la delegació a Brussel·les van matisar ahir a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que Puig no estava entre els convidats a l'acte, que commemorava el 100è aniversari del naixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo i obria la Setmana Catalana de Brussel·les. Les mateixes fonts van assegurar que la presidenta del Casal Català en aquesta ciutat i una de les organitzadores de l'esdeveniment, Roser Maresma, va cedir la paraula a l'exconseller per sorpresa.

"Des de la cultura, particularment, i com a ciutadà lliure davant la justícia europea és un plaer ser aquí", va manifestar Puig.