Els treballs d'exhumació al Valle de los Caídos començaran aquest dilluns

Després de la retirada del recurs del Prior, s'executarà la sentència que dona dret als germans republicans Lapeña a una "sepultura digna"

1
Es llegeix en minuts

Els tècnics de Patrimoni Nacional començaran aquest dilluns els treballs d'exhumació de quatre persones al Valle de los Caídos Valle de los Caídosdesprés que el Prior del mausoleu retirés el recurs que impedia aplicar la sentència del Jutjat d'El Escorial que dona dret als germans Lapeña a una "sepultura digna".

Segons ha avançat la Cadena Ser i ha confirmat a Efe l'advocat de les famílies Eduardo Ranz, aquest dilluns i dimarts a les 9.00 hores s'iniciaran els treballs "preliminars" científics per analitzar com es treuen els quatre cadàvers.

"És un moment històric, és la primera vegada que s'entra amb una sentència en ferm que posa fi a un procés de sis anys. La societat ara n'és testimoni", ha valorat Ranz.

Quatre cossos

La resolució judicial considera l'exhumació dels germans Manuel i Antonio Lapeña, afusellats el 1936, i de dues persones pertanyents al bàndol nacional.

Aquests treballs, en un primer moment, seran "arqueològics" a la "fossa més gran de tot Espanya". "A partir d'aquí el següent pas ja és l'exhumació", ha explicat.

Així, aquest dilluns i dimarts els arqueòlegs i científics trauran conclusions per posteriorment emetre un informe que permeti conèixer com accedir a l'ossera de la cripta del sepulcre.

Les famílies han rebut la notícia amb una "alegria moderada" en un "procés que acabarà" quan es "retrobin amb els seus familiars".

El llarg procés

El mes de març passat el prior del Valle de los Caídos, Santiago Carrera, va retirar el recurs contenciós administratiu contra les exhumacions de la família dels germans Lapeña a la zona.

Notícies relacionades

Els benedictins van paralitzar l'operació amb l'argument que podria malmetre la basílica, on també està enterrat el dictador Francisco Franco i el fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera.

Un informe de l'Advocacia de l'Estat va considerar que les osseres de la nau central i la nau de creuer de la basílica s'han de considerar cementiri públic i no de l'Església, i apunta que resultaria convenient avaluar el seu estat.