LA GESTIÓ DE LA PAU

ETA anunciarà la seva dissolució el primer cap de setmana de maig

La banda terrorista celebrarà un acte amb personalitats internacionals al País Basc francès, segons ETB

Un tècnic de neteja esborra una pintada a favor d’ETA a Gernika (Biscaia), l’endemà que la banda terrorista anunciés el cessament definitiu de les seves accions armades.

Un tècnic de neteja esborra una pintada a favor d’ETA a Gernika (Biscaia), l’endemà que la banda terrorista anunciés el cessament definitiu de les seves accions armades. / REUTERS / VINCENT WEST

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La banda terrorista ETA anunciarà la seva dissolució definitiva el primer cap de setmana de maig, d'aquí poc més de dues setmanes, segons ha informat la televisió pública basca ETB.

Amb anterioritat a l'anunci està previst que se celebri un acte al País Basc francès en què participaran agents polítics i socials, així com personalitats internacionals. Els detalls sobre aquest acte es donaran a conèixer dilluns que ve en una roda de premsa en què participaran membres del Grup Internacional de Contacte (GIC) de l'advocat sud-africà Brian Currin, de Bake Bidea i del Fòrum Social.

Rendibilitat propagandística

Per tant, la dissolució d'ETA arribarà no gaire més d'un any després de desarmar-se, procés materialitzat per representants de la societat civil el 8 d'abril de l'any passat. L'organització armada ja tenia decidida la dissolució i estava a l'espera del moment propici per anunciar aquesta decisió i rendibilitzar-la propagandísticament, segons van confirmar setmanes enrere a EL PERIÓDICO fonts de la lluita antiterrorista.

Notícies relacionades

Des d'aleshores, la direcció d'ETA està preparant el comunicat en què anunciaria la seva desaparició definitiva, un text en què es dona per fet que intentarà transmetre la sensació que encara que la banda desaparegui, el seu projecte tira endavant, en un intent de justificar la seva trajectòria.

Justificar els crims

El diari 'Gara' va publicar a finals d'abril una "declaració d'ETA amb motiu de l'Aberri Eguna" en què la banda terrorista tornava a justificar el seu passat criminal donant-hi una especial rellevància perquè "precedeix la decisió sobre el seu final de cicle". El text criticava la dispersió dels presos etarres i destacava "l'enorme esforç per culminar el desarmament", qualificant de "traves i trampes" les successives operacions policials.

Temes:

ETA La fi d'ETA