TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

El TC avala que el Congrés aixequi els vetos pressupostaris del Govern

La sentència, adoptada per unanimitat, es refereix a la LOMCE, però fixa el criteri davant altres, com el de la reforma laboral

PSOE i Podem exigeixen a Cs que deixi de recolzar l'Executiu en el seu rebuig a les propostes de l'oposició

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. / Efe / Juanjo Martín

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Tribunal Constitucional ha donat la raó a la Mesa del Congrés en el conflicte d'atribucions que el Govern de Mariano Rajoy va presentar quan la Mesa de la Cambra Baixa va aixecar el veto pressupostari imposat per l'Executiu relatiu a la llei de millora de la qualitat educativa (LOMCE), al tramitar una proposició de llei del Grup Parlamentari Socialista per suspendre el calendari d'implantació, va informar l'alt tribunal.

La decisió, que ha sigut adoptada per unanimitat, permet avançar el criteri que mantindrà el Constitucional respecte a altres vetos pendents, com el relatiu a la reforma laboral. El tribunal avala els acords de la Mesa i rebutja que suposin una ingerència en les atribucions de l'Executiu, concretament, en la potestat que li atribueix la Constitució per paralitzar iniciatives legislatives que incideixin en els comptes públics.

Considera, per un costat, que el Govern no va constatar de quina manera haurien resultat afectats els Pressupostos en vigor, ja que no va realitzar un desglossament anual de les quanties destinades per la Comissió Europea a la LOMCE, sinó que va aportar quantitats globals referides a un període de sis anys. Per un altre costat, adverteix que el Govern es va referir “a una pèrdua eventual d'ingressos procedents del Fons Social Europeu”. És a dir, va plantejar un escenari hipotètic que depenia de les decisions que les institucions europees poguessin adoptar en el futur. L'Executiu no va argumentar prou la “efectiva connexió” de la iniciativa legislativa amb els ingressos i despeses públiques.

Notícies relacionades

El Govern va argumentar, en un conflicte de competències presentat davant l'alt tribunal el gener de 2017, que la Constitució li permet vetar qualsevol proposició legislativa que alteri les previsions de despeses o ingressos dels pressupostos. Ciutadans també ha defensat aquesta tesi en gairebé tots els casos, unint els seus vots als del PP a la Mesa del Congrés, on tots dos tenen la majoria, per impedir la tramitació de nombroses propostes de l'oposició. 

Després de conèixer la notícia, tant el PSOE com Podem han demanat al partit taronja que retiri aquest suport al Govern i permeti, per exemple, que es debati l'actualització de les pensions aquest any d'acord amb l'IPC.