POSSIBLE FALSIFICACIÓ

Rajoy dona marge a Cifuentes a l'assenyalar els currículums inflats de l'oposició

El president demana a Ciutadans que sigui "coherent" i mantingui el suport al Govern regional

Méndez de Vigo diu que no s'ha demostrat cap irregularitat en el màster de la presidenta

jlr15414 / JOS LUIS ROCA

jlr15414
GRAF983  MADRID  11 04 2018 - La presidenta de la Comunidad de Madrid  Cristina Cifuentes  al inicio hoy  en la Real Casa de Correos  del acto de entrega del VII Premio  Verdad  Memoria  Dignidad y Justicia  a la Agencia EFE y a Europa Press que otorga la Asociacion Victimas del Terrorismo  AVT  por el apoyo publico constante e incondicional a las victimas del terrorismo  EFE Emilio Naranjo

/

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

De l'habitual "i tu més" al "i tu també". Mariano Rajoy ha evitat dir aquest divendres si demanarà la dimissió a Cristina Cifuentes pels dubtes sobre el seu màster i ha posat el focus en els currículums inflats que s'han descobert en altres partits. El cap de l'Executiu no va voler mostrar suport públicament a la presidenta madrilenya dimecres, però 48 hores més tard va tornar a la seva posició del cap de setmana i va repetir que la dirigent del PP ha donat "explicacions" davant la premsa i l'Assemblea Regional sobre el curs a la Universitat Rei Joan Carles (URJC). 

Rajoy té a la seva mà la continuïtat de la presidenta, que ja ha advertit que només deixarà el càrrec si ell l'hi demana, i el líder del PP no té pressa per cedir a la pressió de Ciutadans, amb els quals mantindrà una dura batalla pel centredreta en el pròxim cicle electoral. Els taronges, que recolzen el Govern en minoria de Cifuentes, exigeixen el seu cessament i la seva substitució per un altre diputat del PP si no volen que acabin recolzant la moció de censura presentada pel PSOE amb el suport de Podem. La presidenta de l'Assemblea, Paloma Adrados (PP), ha de decidir la data d'aquest ple, que serà, en virtut del reglament, abans del 7 de maig.

En una roda de premsa a la Moncloa amb el primer ministre danès, Lars Lokke Rasmussen, Rajoy ha demanat "coherència" a Rivera i a la resta dels partits i ha dit als taronges que no hi ha "cap raó per trencar l'acord" a la regió. "Avui està molt en voga una cosa que recull el refranyer popular: consejos vendo que para mí no tengo"consejos vendo que para mí no tengo, va deixar anar quan els periodistes li van preguntar si exigirà a la presidenta que dimiteixi. Rajoy també va destacar que la URJC està investigant per aclarir "els errors" i depurar "responsabilitats". "Cada nou cas que anem coneixent és pitjor que algunes de les coses que estan tan d'actualitat", va afegir en referència als enganys d'altres polítics de l'oposició. 

Fonts de Ciutadans van lamentar que Rajoy ,"com sempre", prefereixi "protegir els corruptes abans que assumir responsabilitats".

Els altres casos

Notícies relacionades

Aquests últims dies, la premsa ha denunciat irregularitats en nombrosos currículums de càrrecs públics. El brot de titulitis no fa distincions entre esquerra i dreta. Al PSOE, s'ha detectat que el portaveu adjunt del PSOE a l'Assemblea de Madrid i que ara defensa la moció contra Cifuentes, José Manuel Franco, va falsejar el seu historial i va assegurar que era llicenciat en Matemàtiques tot i que era mentida. A Ciutadans, Toni Cantó va mentir dient que era pedagog, i a Podem, el diputat autonòmic d'En Marea Juan Merlo va fer que tenia el títol d'enginyer. Entre aquests tres casos, només Merlo ha dimitit. 

Deixar-se portar "pels impulsos"

En la mateixa línia que Rajoy, el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va demanar que "s'esperi" que la universitat i la fiscalia acabin les seves investigacions sobre Cifuentes perquè no és bo deixar-se portar "pels impulsos". Méndez de Vigo va arribar a dir que encara no s'ha demostrat "res", cap irregularitat, obviant la feina dels mitjans de comunicació gràcies a la qual s'ha conegut aquest cas.