ENTREVISTA DEL DIARI SUÍS 'LE TEMPS'

Marta Rovira, sobre la seva vida a Catalunya: "Vivia en una presó interna"

La secretària general d'ERC diu que s'ha posat a disposició de les autoritats suïsses i que ara no es planteja demanar asil

Marta Rovira parla sobre la seva marxa de Catalunya. / Periódico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Després del seu silenci des que va fugir de la justícia, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha explicat al diari suís 'Le Temps' que s'ha posat a disposició de les autoritats suïsses i que en aquests moments no es planteja demanar asil, tot i que tampoc ho descarta més endavant. Quan era a Catalunya, afirma en l'entrevista, vivia "en una presó interna", ja que la policia la "seguia constantment al carrer", estava "sota pressió" i rebia, diu, "amenaces".

"Ja no podia expressar les meves opinions polítiques lliurement sense el risc de ser processada penalment sense fonament", afegeix, i per això opina que és "molt més útil en llibertat". "Des que vaig arribar, per mitjà del meu advocat, em vaig posar a disposició de les autoritats suïsses. Si sentís la necessitat, demanaria asil, però aquest no és el cas en aquest moment", apunta.

El jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena va emetre el 23 de març passat una ordre internacional de detenció contra la dirigent d'ERC, processada per rebel·lió a Espanya pel seu paper "essencial" en la coordinació del procés cap a la declaració de la independència unilateral, segons el magistrat.

"Persecució política"

El dia que havia de comparèixer davant el TS va fugir a Suïssa per "protegir-se", ha relatat aquest dijous després del seu silenci, "d'una persecució política" contra ella i la seva família. "Si encara fos a Espanya estaria entre reixes ara mateix. He sigut testimoni del destí del meu company Oriol Junqueras, que és a la presó des de fa més de quatre mesos", ha assenyalat.

Notícies relacionades

Segons Rovira, a Espanya ella no hauria pogut tenir "un judici just" i no creu que la seva decisió perjudiqui els altres processats. "Cadascú ha pres les seves decisions de manera personal. Jo no em podia arriscar a rebre entre 20 i 30 anys de presó per delictes que no he comès mai quan la meva filla té tot just 7 anys", ha dit.