VISITA DEL PRÍNCEP HEREU SAUDITA A MADRID

Diverses oenagés demanen a Espanya que no vengui més armes a l'Aràbia Saudita

Les entitats reclamen al Govern que no firmi el contracte de venda de cinc corbetes perquè es podrien utilitzar en la guerra al Iemen

undefined42882721 graf1429  torrej n madrid   espa a   11 04 2018  el pr ncipe180411184838

undefined42882721 graf1429 torrej n madrid espa a 11 04 2018 el pr ncipe180411184838 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts

Les oenagés que participen en la campanya Armes sota control han demanat al Govern d'Espanya i a la Casa Reial que "posin fi a les exportacions d'armes a l'Aràbia Saudita" i que "no promoguin la firma del contracte de l'empresa espanyola Navantia per construir cinc corbetes" per a l'armada del país del Golf, actualment immers en una guerra contra el Iemen. La demanda es produeix coincidint amb la visita aquest dijous a Espanya del príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohammad bin Salman, que es reunirà amb el rei Felip VI a la Zarzuela i amb Mariano Rajoy a la Moncloa. Sobre la taula, la firma del contracte pel qual Navantia vendrà cinc corbetes al país saudita per un import de 2.000 milions d'euros.

En un comunicat conjunt, Greenpeace, Oxfam Intermón, Amnistia Internacional i FundiPau han explicat que van enviar una carta a la Casa Reial, al president del Govern i als ministres d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, i d'Economia, Román Escolano, amb motiu de la visita a Espanya del príncep hereu saudita, Mohammad bin Salman. En la missiva, les oenagés exigeixen al Govern espanyol que aturi "la venda d'armes a l'Aràbia Saudita", país al qual haurien exportat material militar per valor de 728,5 milions d'euros entre el 2015 i el juny del 2017, segons el comunicat.

Venda "il·legal"

Les entitats qualifiquen d'"il·legal" aquesta venda d'armes i han recordat que el Tractat sobre comerç d'armes, ratificat per Espanya el 2014, "prohibeix la venda d'armes si, com en aquest cas, en el moment d'autoritzar l'operació, l'Estat té coneixement que les armes es podrien utilitzar per cometre genocidis, crims de lesa humanitat o altres crims de guerra". En aquest sentit, avisen les autoritats espanyoles que, en cas que les corbetes de Navantia finalment es venguessin al país saudita, Espanya "es podria convertir en còmplice de la comissió de crims de dret internacional al Iemen".

Notícies relacionades

Les entitats han alertat del "risc substancial" que aquests vaixells "puguin ser utilitzats per portar a terme atacs militars directes contra la població civil, atacs indiscriminats o per mantenir el bloqueig aeri i naval imposat al Iemen per la coalició saudita".

Segons dades de l'ONU, recollides en el comunicat, fins al gener del 2018 en el conflicte del Iemen han mort gairebé 6.000 civils, més de 50.000 han resultat ferits i hi ha tres milions de persones desplaçades internes, amb més de 22 milions de persones amb necessitat d'ajuda humanitària per cobrir les seves necessitats bàsiques. Es tracta d'una de les crisis humanitàries més greus dels últims temps.