ELECCIONS A LA COMUNITAT DE MADRID

Iglesias a Errejón: "Ni mitja tonteria"

L'estratega es nega a ser el candidat titella d'una llista controlada pel pablisme

El líder es revolta amb una allisada després de sentir el desafiament del que va ser el seu número dos

abertran33605251 madrid 20 04 2016  pol tica   pleno del congreso  160420103217

abertran33605251 madrid 20 04 2016 pol tica pleno del congreso 160420103217 / Agustin CATALAN

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Amb el Govern de la Comunitat de Madrid en plena descomposició, lluny d'aprofitar l'ocasió d'or que els brinda el 'cas Cifuentes' a Podem tornen a embolicar-se en una lluita intestina, oberta de sobte per les presses de l'oficialisme per lligar en curt el precandidat, Íñigo Errejón. Pablo Iglesias el vol com a cap de llista, sap que és la seva millor carta, però negocia per compensar aquest nomenament amb una llista electoral afí al pablisme. Les converses estan en dic sec fa setmanes, però la disputa no es va evidenciar fins dilluns i aquest dijous ha esclatat als passadissos del Congrés. Errejón es nega a ser un mer esquer de campanya en un projecte dominat per Iglesias i aquest es regira: "Ni mitja tonteria", ha esclatat.

Errejón està cridat a ser el candidat de Podem a la Comunitat de Madrid el 2019 des que ho va pactar amb Iglesias després de perdre Vistalegre 2, el febrer de l'any passat. És un acord no escrit, que el pablisme té presses ara per rubricar. Sota l'argument que el 'cas Cifuentes' obliga a investir amb urgència un candidat que sigui referent per a l'electorat progressista, l'aparell estatal pitja l'accelerador. Vol primàries al maig,  però pretén que aquesta consulta als inscrits sigui només per elegir el candidat, i que les llistes electorals es votin més endavant. És un mètode que mai s'ha utilitzat a Podem i que implicaria que Errejón es compromet ara a liderar un projecte que no controla, ja que l'equip es decidiria després, en òrgans que domina una majoria pablista que podria imposar noms i deixar l'errejonisme reduït només al cap de llista com a mer titella.

La proposta oficialista la va llançar aquest dimecres el líder regional, Ramón Espinar i va caure com una galleda d'aigua freda en un procés negociador que està en una fase extremadament complexa. Aquest dijous Errejón ha deixat clar que rebutja aquesta fórmula que avança les primàries de candidat i deixa per a més endavant les votacions d'equips. Vol que les primàries siguin conjuntes perquè els inscrits elegeixin un projecte al complet. Fonts pròximes adverteixen que si aquest pacte no s'aconsegueix, Errejón està disposat a retirar la seva candidatura. Es nega a ser el cap de llista d'un projecte pablista, amb els quals manté profundes discrepàncies.

Sense el meu equip, no soc res

La crítica ha enervat Iglesias. "La gent no ens consentirà ni mitja tonteria. Del que estem parlant és de guanyar-li les eleccions al PP i de governar a Madrid i el mandat que tenim és guanyar-los. Ni mitja tonteria amb afers interns", ha esclatat, visiblement molest i sense fer referència al fet que, en definitiva, la nova guerra l'obre el pablisme al tractar de lligar Errejón com a candidat amb un equip imposat. Iglesias tampoc ha recordat que ell mateix, a Vistalegre 2, defensava que no podia ser elegit líder sense el seu equip. 

Notícies relacionades

La bronca d'Iglesias enfosqueixen les reflexions d'Errejón, que es mostrava optimista. "Estic convençut que arribarem a un acord i farem les coses bé, un projecte seriós, en què la persona que encapçala l'equip i el projecte i els termes van junts", opinava, després d'insistir en la idea de "projecte integral", és a dir, candidat amb llistes.  La seva intenció és sumar totes les sensibilitats del podemisme en una única llista. 

La seva intenció és sumar totes les sensibilitats del podemisme. "Hi vull incloure tothom. Liderar és incloure, vull que hi tinguin un espai, vull liderar un projecte tan ampli com sigui possible", ha defensat. Més enllà de les bronques, la negociació segueix pendent i aquest episodi forma part d'una dura pugna entre les famílies per controlar la plaça més rellevant per als morats en les eleccions del 2019. Sense Madrid no hi ha 2020.