ESCÀNDOL A LA UNIVERSITAT

Rivera a Rajoy: o cau Cifuentes o recolzarà la moció del PSOE

"Si el president vol seguir tapant la trama de corrupció hi haurà canvi de Govern", adverteix

Demana al cap de l'Executiu la dimissió de la presidenta de Madrid per evitar que Sánchez i Iglesias pactin un Executiu

jcarbo42674686 rivera180326132233 / Emilio Naranjo

jcarbo42674686 rivera180326132233
Si el president vol seguir tapant la trama de corrupció hi haurà canvi de Govern, adverteix

/

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Ciutadans desgrana el seu ultimàtum. Si Mariano Rajoy no aconsegueix forçar Cristina Cifuentes a presentar la dimissió, donaran suport a la moció de censura promoguda pel PSOE la moció de censuraPSOE contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, el seu partit es veurà obligat a recolzar la iniciativa dels socialistes, encara que no li agrada.  L'advertència l'ha concretat aquest dimarts el president de Cs, Albert Rivera, en la intervenció al davant del seu grup parlamentari al Congrés. "Si Rajoy vol seguir tapant la trama de corrupció hi haurà canvi de Govern", ha vaticinat. 

Rivera ha demanat insistentment al president del Govern que actuï ràpid ja que considera que arran de la polèmica del màster, Cifuentes "no pot continuar ni un minut més" al capdavant.  Per ell, la decisió ja no correspon a la presidenta madrilenya, que es nega a marxar, sinó que ha de ser el líder del partit, com a màxim responsable, qui forci la caiguda. 

Ciutadans recorda a Rajoy que la dimissió de Cifuentes evitaria que prosperés la moció de censura i les conseqüències directes que, intueix, hi hauria.  "Li demano al senyor Rajoy que faci el mateix que a Múrcia. La pel·lícula s'ha d'acabar amb un president substitut uns mesos, i que el futur govern no l'escullin Sánchez ni Iglesias en un despatx", ha amenaçat amb insistència en el que suposaria un executiu en mans de PSOE i Podem. "Rajoy ho pot fer molt ràpid. Espero que sigui aviat, espero que entengui que se n'ha d'anar Cifuentes i  posar una persona del seu partit, no del PSOE o Podem",  ha assenyalat.

El seu pronòstic és contrari al que defensen socialistes i podemistes. Les dues formacions han anunciat que, si tira endavant la moció, es formaria un Govern tècnic per arribar fins a les eleccions del 2019, que seria encapçalat pel socialista Ángel Gabilondo i en què els morats no participarien. 

En tot cas, els termes en què s'ha expressat Rivera suposen un cop a la petició que traslladava només uns minuts abans de la seva intervenció el PP. El portaveu popular, Rafael Hernando, havia demanat també al Congrés a Ciutadans que reconsideri el seu ultimàtum. 

"Espero que amb diàleg, espero que Ciutadans entri en raó. Espero que doni a tothom el mateix tracte. Té un tracte contra el PP i un altre a favor del PSOE", ha assenyalat Hernando. 

Conseqüències per a Podem

Rivera no sembla haver-lo escoltat. El seu millor escenari és que la dimissió de Cifuentes es concreti ben aviat i que el PP nomeni un successor, com ja va passar en el cas de Múrcia. Si la presidenta se segueix aferrant al càrrec i Rajoy no s'imposa, recolzarà una moció de censura que no li ve gens de gust. 

Notícies relacionades

A ningú se li escapa que, portes endins,  tampoc aquest és l'escenari ideal per a Podem. Amb Gabilondo de president, creuen, els electors que volien canvi a la Comunitat de Madrid poden assumir que ja s'ha executat aquesta renovació a la Comunitat de Madrid i donar-se per satisfets, cosa que estrenyeria les expectatives dels morats, dipositades sobre les espatlles d'Íñigo Errejón. 

La direcció autonòmica podemista es reunirà aquest dimecres per analitzar la situació, plantejar accions i definir el calendari cap a unes primàries que són un mer tràmit però que Errejón necessita per oficialitzar la seva candidatura. El pablisme exigeix que aquestes eleccions internes s'avancin pel 'cas Cifuentes'. Per a la reflexió: ¿convé a Errejón ser nomenat candidat molt de pressa com a referent polític a remolc de la iniciativa de Gabilondo?