POLÈMIC MÀSTER

Ciutadans exigeix la dimissió de Cifuentes pel màster i demana al PP que hi busqui substitut

Génova lamenta la precipitació dels taronges i assumeix a partir d'ara la gestió de la crisi

Rivera aposta per repetir la 'solució murciana' i que un altre popular ocupi la butaca de la Puerta del Sol

zentauroepp42777424 cifuentes180404173556

zentauroepp42777424 cifuentes180404173556 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Pilar Santos

Cristina Cifuentes té menys clar el futur des d'aquest dilluns. I no només perquè Ciutadans hagi demanat que dimiteixi i sigui substituïda per un altre dirigent del PP, sinó perquè la mateixa direcció de Génova ha admès que "totes les opcions estan obertes". 

El líder de Ciutadans a la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, ha demanat cap a la una del migdia el cessament immediat de la presidenta regional pels dubtes al voltant del màster que diu que es va treure a la Universitat Rei Joan Carles. Aguado ha fet aquest pas després de no haver arribat a cap acord sobre la comissió d'investigació que exigia per mantenir el seu suport al Govern regional (en què el PP està en minoria). "Ha de dimitir, ha de plegar", ha deixar anat el dirigent madrileny des de l'Assemblea. El número tres del PP nacional, Fernando Martínez-Maillo, ha parlat a les dues del migdia tocades per demanar-los que siguin "responsables" i no es "precipitin".

Ciutadans havia advertit 48 hores abans a la direcció del PP que només mantindria Cifuentes al seu despatx de la Puerta del Sol si, abans de dilluns al migdia, acceptava una comissió d'investigació en els estrictes termes que plantejava el partit d'Albert Rivera. Segons fonts populars, el partit de Cifuentes va enviar un document a Aguado quan ja havia passat el termini i en què es plantejava un model alternatiu d'investigació parlamentària. Ciutadans no va cedir, perquè considera que la presidenta intentava posar el focus en els suposats filtradors de la informació sobre el màster més que no pas en el fet de si va fer el curs o no, i Aguado ha comparegut davant la premsa per concretar l'exigència que estava apuntant aquests dies: vol que el partit de Mariano Rajoy busqui de manera immediata un substitut dins de les seves files per a Cifuentes.

Génova al rescat

Des que va esclatar l'escàndol sobre el màster que Cifuentes assegura que va fer a la Universitat Rei Joan Carles, però del qual no ensenya proves concloents, ella i el seu equip al PP de Madrid han dirigit l'estratègia de defensa. Vist el poc èxit, Génova ha decidit agafar les regnes. Madrid és un dels caladors de vots populars i no es poden permetre més errors. Segons fonts del PP, Maillo vol convèncer el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, perquè s'assegui i negociïn plegats els termes de la comissió d'investigació. "Intentarem reconduir aquesta situació (...) La nostra posició és buscar una solució raonable", ha declarat Maillo, que ha apuntat que el seu partit no treballa amb l'"escenari" de la dimissió ni de la substitució de Cifuentes. "Hem de fer tots un exercici de responsabilitat i no despatxar-ho en mitja hora, amb un document o un altre", ha afegit. L'ultimàtum de Ciutadans ha arribat mentre Rajoy estava volant cap a l'Argentina, per a una visita oficial de dos dies. 

El model murcià

El PP va ser el partit més votat en les eleccions del 2015, així que els taronges donen per fet que ha de ser una persona d'aquesta formació la que ha de seguir al capdavant de l'Executiu madrileny. Els de Rivera intenten repetir la solució que van trobar amb l'anterior president de la Regió de Múrcia (també del PP), que estava imputat, i que va ser substituït a petició de Ciutadans. Aguado confia que el PP farà el mateix a Madrid "abans que s'acabi aquest mes d'abril" per recuperar la normalitat institucional.

Fonts taronges no descarten recolzar la moció de censura plantejada pels socialistes i secundada per Podem, però de moment l'opinió a la cúpula de la formació és que "no seria assenyat" procedir a construir un nou Executiu d'un altre signe quan les autonòmiques tindran lloc l'any que ve. La moció de censura ha estat admesa aquest dilluns a tràmit i serà debatuda abans del 7 de maig.

"Perseguir els periodistes i les seves fonts"

Notícies relacionades

Per la seva banda, la portaveu nacional de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha fet una roda de premsa que ja estava prevista des de diumenge a la tarda"[Els populars] han intentat bloquejar la comissió d'investigació amb una proposta el contingut de la qual és una absoluta falta de respecte, més centrada a perseguir els periodistes i les seves fonts i esbrinar sobre les persones que s'han atrevit a denunciar aquestes pràctiques irregulars a la Universitat", ha afirmat la dirigent taronja, informa Juan José Fernández. 

En la llista de compareixents, l'equip de Cifuentes hi va incloure el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el portaveu dels socialistes a l'Assemblea, Ángel Gabilondo, i el filtrador de la informació del màster, el professor Salvador Perelló, que segons una informació d'El MundoEl Mundo és "militant socialista". A més, el PP va demanar als taronges que la comissió es liquidés en tres sessions.