Defensa gastarà 1.114 milions en missions a l'exterior

La inversió suposa 38 milions més que el 2017, a causa de la direcció del comandament a Mali i al quarter general de l'operació Atalanta a Rota

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Ministeri de Defensa preveu gastar aquest any 1.114 milions deuros en les missions a l'exterior, 38 milions més que el 2017, un augment que obeeix principalment al fet de dirigir el comandament a Mali i acollir a Rota (Cadis) el quarter general de l'operació Atalanta de lluita contra la pirateria a l'Índic.

Un total de 3.079 militars i guàrdies civils es troben desplegats actualment en missions a l'exterior, dels quals 1.037 estan destinats a operacions de l'OTAN, 846 a la UE, 614 a les Nacions Unides, 473 a la Coalició Internacional contra el Daesh, 104 a operacions amb França i 5 a missions d'iniciativa espanyola.

Segons el Ministeri de Defensa, l'any passat les missions van costar 1.076 milions i per a aquest any es preveu que s'arribi als 1.114 milions, xifrao que suposa un augment del 3,48%.

El seu finançament sortirà del Fons de Contingència, com és habitual en els últims anys, i de 300 milions d'euros més que figuren en l'apartat d'Operacions de Manteniment de Pau incloses en el Pressupost de Defensa per primera vegada.

El departament de María Dolores de Cospedal atribueix el lleuger augment als costos més alts que comporta exercir el comandament aquest any de la missió europea a Mali EUTM-Mali, on s'ha duplicat la presència fins a 300 efectius, així com el fet d'acollir a la base naval de Rota el Quarter General de l'operació Atalanta.

El 'brexit'

Espanya ha sol·licitat a la UE acollir aquest Quarter General que actualment es troba a Northwood (Regne Unit) i que previsiblement canviarà la seva ubicació pel brexit.

Ara s'està a l'espera que la UE decideixi, ja que la candidatura espanyola competeix amb França i Itàlia.

Del total d'efectius actualment desplegats a l'exterior 1.760 pertanyen a l'Exèrcit de Terra, 1.034 a l'Armada, 196 a l'Exèrcit de l'Aire, 53 als Cossos Comuns i 36 a la Guàrdia Civil.

Amb 607 efectius la missió al Líban és la més nombrosa, seguida de l'Iraq, integrada a la Coalició Internacional contra el Daesh, amb 473 efectius.

Notícies relacionades

A continuació figura Letònia, on estan desplegats 336 militars en una operació de l'OTAN per reforçar l'est d'Europa en el marc d'una política de contenció de Rússia.

El Govern va autoritzar a finals de l'any passat la participació de les Forces Armades fins al 31 de desembre del 2018.