Un jutge investiga l'expulsió de policies d'hotels de Pineda de Mar per l'1-O

Admesa a tràmit la querella per coaccions presentada per la fiscalia contra alts càrrecs municipals

zentauroepp40419776 spanish national police officers stand guard in front of col180403141205

zentauroepp40419776 spanish national police officers stand guard in front of col180403141205 / ALBERT GEA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d'Instrucció número 2 d'Arenys de Mar ha obert una investigació per presumptes coaccions contra tres tinents d'alcalde de Pineda de Mar del PSC, a una regidora d'ERC i al cap de la Policia Local per l'expulsió d'agents de la policia nacional que s'allotjaven per l'1-O en hotels de la població. El magistrat ha admès a tràmit la querella presentada pel fiscal de Delictes d'Odi i Discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar.

La fiscalia acusa Carmen Aragonés Flaquer, primera tinenta d'alcalde; Jordi Masnou Ridaura, segon tinent d'alcalde; Silvia Biosca Estopa, tinenta d'alcalde de comunicació; Mónica Palacín París, regidora de l'oposició a l'Ajuntament de Pineda de Mar, i Carles Santacreu Manuel, cap de la policia local d'aquesta localitat.

La querella relata que arran de la convocatòria de referèndum de l'1-O es van traslladar a Catalunya una sèrie de contingents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Part d'aquests efectius pertanyents a la Policia Nacional van ser allotjats a Pineda de Mar en dos hotels de la cadena Checkin Hotels. En total gairebé 500 efectius.

Comitiva municipal

L'allotjament i els serveis contractats es van prestar amb total normalitat per part de la direcció i empleats dels establiments, segons la fiscalia, fins al 2 d'octubre del 2017, l'endemà de la consulta, en què cap a les 21 hores "de forma irregular", sense cita programada i "fora de l'agenda oficial", va fer presència en un dels establiments, el del carrer Roig i Jalpi, una comitiva encapçalada pels representants municipals Carmen Aragonés, Jordi Masnou, Mónica Palacón i el cap de la policia local Carles Santaceru.

Notícies relacionades

La seva intenció, explica l'acusació pública, era "comminar" la dirección de l'hotel, "prevalent-se de l'autoritat que representaven", per aconseguir l'"expulsió dels funcionaris de policia" allotjats als locals. Per fer-ho, es van entrevistar amb el director de l'establiment, al qual li van requerir que el tanqués, "amb el consegüent desallotjament dels policies" albergats a les seves dependències. La mateixa exigència va ser comunicada al gerent de la cadena hotelera.

Un dels querellats, Jordi Masnou en la seva qualitat de responsable d'urbanisme municipal, va advertir aquest directiu, "en to desafiador i atemoridor", que havia de treure "aquests clients sí o sí". El gerent li va contestar que els agents tenien reserva al local fins al 5 d'octubre, a la qual cosa Manou, fent crits, li va dir que "ell era el que manava allà, que si deia blanc és blanc". A més, el va amenaçar de tancar-li l'hotel si no expulsava els policies. Davant aquestes pressions, la direcció de l'hotel va comunicar als efectius de la Policia Nacional que havien d'abandonar les instal·lacions l'endemà, 3 d'octubre.